Otvorena nova škola u Pazaru

Izvor: B92, 05.Okt.2013, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena nova škola u Pazaru

Novi Pazar -- Potpredsednik Vlade Turske Bekir Bozdag i ministri Vlade Srbije Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin svečano su otvorili novosagrađenu osnovnu školu u Novom Pazaru.

Škola "Ćamil Sijarić" u Novom Pazaru sagrađena je sredstvima Turske razvojne agencije (TIKA), koja je za izgradnju i opremanje ove obrazovne ustanove izdvojila nešto preko 1,8 miliona evra.

Zamenik turskog premijera Bekir Bozdag >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio je da je, pored Sandžaka, TIKA investirala i u druge delove Srbije i da je za samo dve godine uložila šest miliona evra.

"Imali smo nekoliko važnih razgovora sa državnim vrhom Srbije i raduje nas to što su spremni za unapređenje odnosa dve zemlje u svim segmentima. Mi ćemo i dalje ohrabrivati i podsticati naše privrednike da investiraju u Srbiju i razvijaju projekte za unapređenje obrazovanja, zdravstva i ostalih oblasti u Srbiji", rekao je Bozdag.

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin istakao je da je otvaranje nove škole "najbolji izraz solidarnosti Turske prema građanima Novog Pazara".

"Da bismo doveli investitore u Novi Pazar i Sandžak moramo stvoriti političko jedinstvo, ujedinjenje islamskih zajednica i dva Bosnjačka nacionalna veća. Neke preduslove već imamo, efikasnu lokalnu samoupravu, državne subvencije, potrebno je samo još političko, versko i nacionalno jedinstvo", izjavio je Ugljanin.

Ministar trgovine Rasim Ljajić ocenio je da su unapređenje obrazovanja i privlačenje investitora u Sandžak prioriteti političara ovog kraja.

"Zajedno ćemo nastojati da izgradimo još ovakvih objekata i privučemo strane investitore da ulažu u ovaj kraj, jer je to primarni cilj svakoga ko je iz Novog Pazara i Sandžaka. Nadam se da će u budućnosti biti puno ovakvih dogadjaja, da se više nećemo deliti i svadjati", rekao je Ljajić.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović ocenio je da je današnje otvaranje nove škole od "neprocenjivog značaja".

"Imamo ogromnih problema sa smeštajem učenika, mnoge škole rade u tri smene. Gradska uprava inntenzivno radi na rešavanju tog problema, a pored ove, za mesec dana će biti otvorena još jedna škola, kod Petrove crkve", izjavio je Mahmutović.

Osnovna škola "Chamil Sijarić" nalazi se u krugu nekadašnje Fabrike obuće "Ras", ima 3.600 kvadratnih metara, 22 učionice i fiskulturnu salu i moći će da primi oko 1.000 učenika. Nova škola rasteretiće OŠ "Rifat Burdžević Tršo" i OŠ "Vuk Karadžić", koje imaju veliki broj učenika koji nastavu pohadjaju u tri smene.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.