Nećemo zabiti nož u leđa Srbiji

Izvor: Politika, 13.Jun.2010, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nećemo zabiti nož u leđa Srbiji

Kulturno-prosvetna autonomija je najniži oblik za očuvanje identiteta jednog naroda ili jednog prostora, a čim to spomenemo odmah nas satanizuju

Raspored političkih snaga u Sadžaku, u kome su dve decenije dominirali Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, izmenio se posle izbora za Nacionalni savet Bošnjaka na kome je Bošnjačka kulturna zajednica Muamera Zukorlića osvojila najviše mandata, 17 od 35. Tom pobedom glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i zvanično je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << postao značajni politički činilac. Osim što je verski vođa, Zukorlić je i predsednik Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru a, kako kaže, nagovaraju ga da bude i predsednik Nacionalnog saveta Bošnjaka.

„Samo nedostaje da Sandžak proglasim monarhijom, a sebe za kralja“, u šali, dodaje Zukorlić u razgovoru za „Politiku“. Objašnjava i zašto on ne bi hteo da bude na čelu i Nacionalnog saveta Bošnjaka, iako ga na to nagovaraju i prijatelji i saradnici i oni koji su glasali za njegovu listu: „Disperzijom funkcija trebalo da se pokaže i kadrovski potencijal Bošnjaka“.

Mnogi se boje da bi BKZ, na čijem ste čelu, mogla da destabilizuje ovaj deo Srbije?

Svako ko pobedi na izborima može da destabilizuje neki prostor, ali da li hoće? Teško mi pada da stalno dokazujem da ne želim destabilizaciju. Nisam od juče, jer 17 godina sam na važnim funkcijama, pa i u vreme posrnuća države Srbije, u vreme rata u Bosni ili na Kosovu kada je bilo potrebno veoma malo da se ona destabilizuje, i nismo Srbiji zabili nož u leđa. I tada je Islamska zajednica bila faktor stabilnosti. To nije pitanje trenutka nego našeg opredeljenja. Sandžak je jugozapadni, dakle ugaoni stub Srbije, strateški važan i za državu, zbog blizine BiH, Crne Gore i Kosova.

Srbija se, dakle, mora pobrinuti da od Bošnjaka pravi prijatelje jer to je i njoj u interesu. Ali, ne može se stabilnost na ovom prostoru graditi bez Bošnjaka jer to je već put u destabilizaciju Srbije. Mora Srbija da nam pruži ruku da nam kaže: Vi ste moji, a ne da mi stalno dokazujemo lojalnost, a vlast u nama da vidi opasnost. Beograd treba da je srećan što u nama ima iskrene sagovornike, a ne onakve kakve je svojevremeno imao na Kosovu, koji su ulepšavali stanje, a posle, zna se šta je bilo. Sandžak, naravno, nije Kosovo ali je komunikacija s nama do sada bila slična.

Ipak, kao cilj ste najavili kulturno-prosvetnu autonomiju Sandžaka. To jednima miriše na separatizam, a drugima zvuči kao autonomija Sandžaka, za koju se devedesetih godina zalagao Ugljanin?

I to pokazuje da smo diskriminisani, jer čim pomenemo običnu reč, odmah se javi otrov, a da se niko ne pita šta je suština. Upravo zato što je posejan otrov, pa se odmah javi pitanje šta mi to hoćemo, šta to krijemo, tu je problem. To je potvrda ideologije koja vlada stotinu godina, da je sve što Bošnjaci rade opasnost za Srbiju. Kulturno-prosvetna autonomija je najniži oblik za očuvanje identiteta jednog naroda ili jednog prostora, a odmah se satanizuje. To je dokaz da nema poverenja. A zvanična Srbija od nas traži da joj verujemo stoprocentno, da naše živote i celi narod stavimo na raspolaganje suverenitetu Republike Srbije. Mi smo na to spremni, ali ne jednostrano, već dvosmerno. Imamo poverenja u Srbiju, ali tražimo da i ona ima poverenja u nas.

Za Vašu retoriku kažu da je oštra, čak ratoborna. Kritikujete vlast u Srbiji, što se tumači kao kritika države i srpskog naroda.

Moja kritika je usmerena samo protiv režima i nepravdi koje nanosi bošnjačkom narodu. Ja sam u kritici vlasti jako oštar, prema državi racionalan, a prema pripadnicima srpske nacionalnosti veoma pažljiv. Stalno, kad kritikujem vlast, potura nam se da smo protiv države, a to su različite relacije. Mi kritikujemo vlast, dajući joj priliku da se popravi, da se prema Bošnjacima i Islamskoj zajednici ne ponaša diskriminatorski.

U toj kritici često pominjete poslednjih sto godina koliko vlasti Srbije, po Vama, ugrožavaju Bošnjake. A to je vreme od balkanskih ratova kada je ovaj kraj oslobođen od Turske. Da li je za to kriv srpski narod?

Ne, narod nikada nije kriv. Krivi su ideolozi, od Ilije Garašanina pa sve do Dobrice Ćosića, čija ideologija je toliko strašna da zaudara na genocid, a to je da su Bošnjaci opasnost za Srbiju, pa bi bilo najbolje da ih nema. Većina režima je potpadala pod tu ideologiju. Neki su brutalnije, a neki elegantnije pokušavali da je primene, pa su i posledice bile ili genocid i ubijanja ili pritisci i iseljavanja Bošnjaka. Zato ja uvek ističem primer Zorana Đinđića. Iako različiti, on izraziti sekularista, ja izraziti vernik, razumeli smo se jer se njegova vlast odrekla ideologije da posmatra Bošnjake kao opasnost koju treba ukloniti. Mi tražimo da se vlast u Srbiji odrekne te ideologije jer to i Srbiju vodi u sunovrat.

Iako ste osvojili najviše glasova nemate većinu. S kim će se BKZ udružiti?

Postoji potrebna većina za formiranje Saveta jer druge dve liste su i u kampanji isticale da su nezavisne. Njihovi članovi nisu partijske ličnosti, nisu taoci političkih partija i raspolažu svojim mandatima. Sada će imati priliku da podrže program BKZ-a i da se pridruže pobedničkoj opciji.

Hoćete li o tome razgovarati i s političkim strankama koje su podržale te dve liste?

To bi bilo besmisleno jer su se političke stranke distancirale od tih nezavisnih lista. Ovo nije konstituisanje parlamenta i kandidati s tih lista nisu poslanički klubovi. Uostalom, ja sam u kampanji kritikovao vlast u Srbiji i ponašanje dvojice ministara Bošnjaka, ali sam uglavnom štedeo ljude na tim dvema listama. Oni sada nisu članovi partija nego predstavnici bošnjačkog naroda.

Kada se bošnjački savet konstituiše, šta će mu biti prioriteti?

Ona pitanja koja su i po zakonu u nadležnosti nacionalnih saveta, iako bih imao primedbi i na zakon zbog osiromašene uloge nacionalnog saveta. Ali, prioritet je obrazovanje jer ono ima dugoročne implikacije na jedan narod i tu ima najviše posla. Takođe, informisanje je najurgentnije jer u toj oblasti se može napraviti najbolji zaokret kako bi se Novi Pazar i Sandžak, Bošnjaci i njihova kultura i tradicija što bolje predstavili u beogradskim medijima. Takođe, potreba za bošnjačkom televizijom je očita i zakon je tu mogućnost predvideo i to ćemo, verujem, realizovati prilično brzo. Jezik i kultura su svakako izuzetno značajni, ali to su dugoročniji procesi.

Kako vidite političku scenu u Sandžaku sada, posle ovih izbora?

Potvrdilo se ono što sam govorio pre šest meseci da je ogroman prostor za treću političku opciju. Verovatno je na to imalo uticaja što se muftija kandidovao, ali je bitan i koncept na kome je pobedio. A on je potpuno suprotan konceptu političkih partija koje su suvereno vladale Sandžakom i bošnjačkim političkim kapacitetima. Taj prostor će se svakako popuniti. Postoji varijanta da se formira nova politička partija ili da se okupe manje političke partije koje bi predstavljale taj treći blok, a može da se desi da to bude kombinovano, što je najverovatnije, da ta nova partija bude stožer okupljanja tih manjih partija.

Vašu listu na ovim izborima podržale su bezrezervno te manje partije: SNP Mirsada Đerleka, NPS iz Sjenice i DPS iz Prijepolja. Da li biste Vi sutra podržali te partije na parlamentarnim ili lokalnim izborima, da im uzvratite poverenje?

Te stranke su podržale Bošnjačku kulturnu zajednicu i nema sumnje da bi im BKZ uzvratila tu podršku. Ali, Islamska zajednica je mnogo restriktivnija u tome, zbog principa koje je nametnula. Mi smo samo jednom skinuli rukavice i podržali SDP odnosno obaranje režima Sulejmana Ugljanina. Nije to bilo toliko zbog Rasima Ljajića, koliko zbog rušenja Ugljanina, ali to se nije pravilno razumelo. Ispalo je da su oni podržali nas, pa smo sada izašli na crtu.

Delegacija SDA BiH, s predsednikom Sulejmanom Tihićem i nekoliko ministara dolazi u Srbiju, a najavljena je i poseta Novom Pazaru. Hoćete li se sastati s Tihićem, s obzirom na to da je on podržao Ugljaninovu Bošnjačku listu?

Nemam za sada nikakvu ponudu te vrste. Naravno, ako takva inicijativa dođe, mi ćemo zauzeti adekvatan stav o tome. Sasvim glasno smo kritikovali Tihića, koji je postupio suprotno odluci Glavnog odbora SDA BiH, koji je osudio sve koji su razbijali Islamsku zajednicu u Srbiji, uključujući i Sulejmana Ugljanina. Tihića je delimično spasao Bakir Izetbegović, koji je sa svoje pozicije dao podršku Bošnjačkoj kulturnoj zajednici. Međutim, u sve to mi ne unosimo emocije u meri u kojoj bi one ugrozile komunikaciju. Znači, spremni smo da o svemu razgovaramo sa svima, pa i sa onima koje smo kritikovali.

----------------------------------------------

Ideološki stavovi turskog ambasadora

Turski ambasador u Srbiji Suha Umar Vas je kritikovao što ste se kao verski vođa kandidovali za Nacionalni savet?

Raduje nas zbližavanje Ankare i Beograda, pogotovo što tu ima posebno mesto za Sandžak. Ali, turski ambasador svoje ideološke stavove iznosi kao stavove države Turske, što nije tačno. On pripada staroj, levičarskoj garnituri i ima problem da shvati da ahmedija u Sandžaku i u Turskoj ne znači isto, pa daje neprimerene izjave. Mislim da ćemo reagovati kod Ministarstva inostranih poslova Turske zbog toga, ali mislim da to nije zvanični stav Turske, u kojoj imamo dosta prijatelja i to nas raduje.

Slavka Bakračević

objavljeno: 14/06/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zukorlić: Nećemo zabiti nož u ledja Srbiji

Izvor: SrbijaNet.rs, 14.Jun.2010, 02:11

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je da njegova Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), koja je osvojila najviše mandata posle izbora za Nacionalni savet Bošnjaka, ne želi destabilizaciju Sandžaka niti da zabije nož u ledja Srbiji.   "Teško mi pada...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Zukorlić: Nećemo zabiti nož u leđa Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2010

BEOGRAD -..Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je da njegova Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), koja je osvojila najviše mandata posle izbora za Nacionalni savet Bošnjaka, ne želi destabilizaciju Sandžaka niti da zabije nož u leđa Srbiji..."Teško mi pada da stalno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.