Ljajićev SDPS odlučio da uđe u vladu

Izvor: RTS, 19.Jul.2012, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajićev SDPS odlučio da uđe u vladu

Predsedništvo SDPS-a jednoglasno odlučilo da ta stranka uđe u novu vladu Srbije, rekao Rasim Ljajić za RTS. Ljajić će u novoj vladi biti potpredsednik i ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu, telekomunikacije i informaciono društvo.

13.00 - Ja ću biti potpredsednik vlade i ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu, telekomunikacije i informaciono društvo, rekao Rasim Ljajić na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za novinare SDPS-a.

12.30 - Rasim Ljajić izjavio za RTS da je Predsedništvo SDPS jednoglasno odlučilo da ta stranka uđe u vladu mandatara Ivice Dačića.

11.55 - Većina članova predsedništva SDPS-a je za ulazak u vladu, nezvanično saznaje RTS. Konačan stav saopštiće predsednik stranke Rasim Ljajić na konferenciji za medije koja je zakazana za 13 časova.

Vrh Socijaldemokratske partije Srbije jednoglasno odlučio da ta stranka uđe u novu vladu Srbije mandatara Ivice Dačića, rekao Rasim Ljajić za RTS.

Ljajić je na konferenciji za novinare precizirao da će u novoj vladi mandatara Ivice Dačića biti potpredsednik vlade i ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu, telekomunikacije i informaciono društvo.

SDPS će u novoj vladi imati i pet mesta državnih sekretara, a Ljajić je rekao da će u resoru koji će on voditi biti mesta i za ljude iz drugih političkih partija, kao i da će se stranka držati sporazuma o departizaciji u javnim preduzećima, koji je potpisala.

Lider SDPS-a je rekao da je odluka o ulasku u vladu pragmatična, a ne emotivna i da se vodio emocijama verovatno ne bi ušao u vladu. On je naveo da je lično bio za odlazak u opoziciju, ali je odlučeno drugačije da stranka ne bi bila zaustavljena u razvoju.

"Ovo je bila jedna od najtežih odluka koje sam doneo sa kolegama u stranci. Svestan sam da je odluka moralno diskutabilna i zato imam gorak ukus u ustima, ali mi smo birali između opstanka i nestanka SDPS-a", naveo je Ljajić.

On je istakao da bi njegova stranka da je ostala u opoziciji imala vlast samo u dve opštine - Prijepolju i Novom Pazaru, ali bi i to bilo dovedeno u pitanje s obzirom na to da njihovi glavni konkurenti na lokalu ulaze u republičku vladu.

On je zahvalio mandataru Ivici Dačiću i lideru naprednjaka Aleksandru Vučiću koji su kako je rekao bili korektni.

"Dobili smo ponudu koju nikada nismo imali, što govori o uticaju i snazi ove male stranke", dodao je Ljajić.

"Hteli smo sa preuzmemo odgovornost, smatramo da imamo ljude, sposobnosti i mogućnosti kako bi završili započete reforme", rekao je Ljajić.

Otvoreni za saradnju sa DS-om

On je objasnio da se sinoć čuo sa liderom demokrata Borisom Tadićem i da je nakon odluke DS-a da ne podrži ulazak SDPS-a u vladu, odlučio da stranka ide u opoziciju, ali da je nakon svih priča i diskusija koje su vođene smatrao da bi bio "politički mazohizam" da se istraje u toj vrsti principijalnosti.

Inače, u DS-a je danas saopšteno da je SDPS samostalna stranka koja samostalno donosi odluke o svojoj budućnosti, a da posao DS-a nije ni da sprečava, ni da blagosilja odluke drugih stranaka.

Prema njegovim rečima, sam je napravio grešku što je tražio saglasnost DS-a nadajući se da će imati razumevanje demokrata za specifičnu situaciju u kojoj se njegova stranka nalazi.

"Došli smo u neugodan položaj. Stranka će sasvim sigurno pretrpeti štetu jer se nismo ponašali politički zrelo na način koji bih sada činio, ali u svakom slučaju je sada kasno za bilo kakvu vrstu kajanja", rekao je Ljajić.

On je naglasio da je hteo da se dogovori sa dosadašnjim partnerima iz Demokratske stranke i da je smatrao da je takav dogovor i u interesu DS-a, kao i da je trpeo kritike unutar stranke zbog toga što je o eventualnom ulasku SDPS-a u Vladu više konsultovao DS nego svoju stranku.

Lider SDPS-a je rekao i da zna ko se iz vrha DS-a zbog odluke da uđe u vladu, o njemu kritički izjašnjavao, ali da im on ne zamera, da ne želi da govori o tome kao i da taj odnos dojučerašnjih saradnika nije bio presudan da njegova stranka uđe u novu Vladu Srbije.

On je dodao da je, uprkos tome, želeo da bude korektan prema svojim dugogodišnjim partnerima i da i dalje ostavlja otvorena vrata za saradnju sa Demokratskom strankom, ali da ne zna kakav je njihov stav.

Sinoć je Predsedništvo DS-a, koja je koalicioni partner SDPS-a, odlučilo da ne podrži ulazak Milice Delević i lidera SDPS-a, Rasima Ljajića, u novu Vladu Srbije, koju će činiti koalicije oko naprednjaka, socijalista i URS.

Predsednik Izvršnog odbora DS-a Marko Đurišić rekao je za RTS da je stav te stranke da u novoj vladi DS ne može nikoga da delegira, pošalje i da da saglasnost da neko u njoj učestvuje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.