Izvor: B92, 07.Avg.2009, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić pomaže đaku generacije

Beograd -- Ministar Rasim Ljajić obećao pomoć 14-godišnjem Ljubomiru Tintoru, koji je uprkos teškoj bolesti đak generacije, a čija porodica živi u izbegličkom kampu.

Ljubomir Tintor živi u jednoj sobi sa sestrom studentkinjom, majkom i ocem u izbegličkom kampu u Krnjači, boluje od multiple skleroze, ali je osnovnu školu završio kao đak generacije.

I on bi, kao i mnogi njegovi vršnjaci, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << želeo malo više prostora i malo bolji računar. Soba u kampu je tako mala da je ekipa televizije B92 sa njim i njegovom majku razgovarala napolju.

"Posle škole sačekam malo duže, ali ne žalim se, dođem i učim, posle se igram na kompjuteru. Imam pentijum, ali svake godine uštedimo malo i nadgradimo ga. Malo mu je slabija grafička karta u poslednje vreme”, objašnjava Ljubomir.

"Nikada nije novac problem ako odlučite da živite da kažem normalno, skromno, ali jako je teško sa detetem sa posebnim potrebama. Njega treba voditi u školu u toalet, posle svakog časa iz učionice u učionicu”, priča njegova majka.

Ministar Rasim Ljajić, koji je posetio porodicu Tintor, obećao je da će Ljubomiru dodeliti jednog vojnika na civilnom služenju da ga prati u školu.

Ljajić je rekao i da će se obezbediti knjige i računar, ali i da će se ministarstvo pozabaviti rešavanjem njihovog stambenog problema.

Ovom prilikom Ljajić je prokomentarisao pokretanje istrage o stanovima koje su neki državni činovnici dobili po privilegovanim cenama.

"Imate jedan primer jednog briljantnog dečaka koji u uslovima u kojima živi postiže fantastične rezultate, a neko samo zato što je bio sekretarica od sekretarice nekog činovnika dobija stan od 80 kvadrata po vrlo povoljnim uslovima”, rekao je Ljajić.

Porodica Tintor bi, obećava ministar, mogla do početka školske godine da se useli u stan čiju bi kiriju plaćalo ministarstvo sa donatorima. Zatim bi se potražilo i trajnije rešenje - takozvani socijalni stan.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pomoć izbegličkoj porodici Tintor

Izvor: RTS, 07.Avg.2009

Četranest godina posle "Oluje", porodica Tintor ponovo će imati dom, i to zahvaljujući najmlađem članu, koji je i pored velikih zdravstvenih problema, ćak generacije. Porodica Tintor, koja je iz Hrvatske izbegla 1995. godine, živi u izbegličkom kampu u Krnjači. ..Ministarstvo rada i socijalne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.