Izvor: B92, 22.Apr.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Žene u podređenom položaju

Beograd -- Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da su i pored napretka koji je prethodnih godina postignut, žene u Srbiji u podređenom položaju.

Na Nacionalnoj konferenciji o rodnoj ravnopravnosti i učešću žena u javnom životu u Beogradu, on je rekao da 54,3 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji čine žene, dok je samo 26,8 odsto na menadžerskim i rukovodećim poslovima.

"Kada je reč o stepenu obrazovanosti, 80 odsto od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukupnog broja nepismenih čine žene", dodao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, ipak je poslednjih godina postignut napredak i kada je reč o učešću žena u političkom i javnom životu.

"U poslednjem sazivu parlamenta bilo je 20 odsto žena, a u prethodnom 12 odsto", naveo je Ljajić.

On je istakao da će jedan od prioriteta nove vlade i nove skupštine biti donošenje nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena, kao i donošenje zakona o rodnoj ravnopravnosri i opšteg antidiskriminatornog zakona.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada Snežana Lakićević-Stojačić izjavila je da žene u Srbiji treba posmatrati "kao resurs a ne kao problem".

"Država treba da pomogne ženama koje žele da budu majke, ali i da budu poslovno angažovane", poručila je ona.

Kako je dodala, jedna od mera kojima se može izaći u susret zaposlenim majkama jeste produženje radnog vremena vrtića i jaslica.

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović založio se da se muškarci u Srbiji izvine ženama za njihov položaj u prošlosti.

"Mnogo toga se sada promenilo, ali izvinjenje je preduslov za bilo kakav dalji razgovor sa ženama", kazao je Mićunović i dodao da za unapređenje položaja žena nije dovoljno samo donošenje zakona i mera jer i dalje ima prepreke koje su ukorenjene u tradiciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.