Ljajić: Za bolji život starih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2011, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Za bolji život starih

FUTOG -

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas u Futogu kod Novog Sada da kombinovanjem rada javnog i privatnog sektora u zbrinjavanju i nezi najstarijih građana država nastoji da poboljša kvalitet života starih ljudi u Srbiji.

"U protekle dve godine zatvoreno je više od 40 privatnih domova za stare zbog nepoštovanja standarda u toj oblasti i nastavićemo da budemo rigorozni u tim kontrolama", rekao je Ljajić prilikom otvaranja novog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << socijalno-zdravstvenog objekta pri Domu za stare u Futogu, naglasivši da će u isto vreme država podsticati i razvoj privatnog sektora u toj oblasti.

Ljajić je, zajedno s novosadskim gradonačelnikom Igorom Pavličićem, otvorio objekat Gerontološkog centra, namenjen smeštaju obolelih od demencije i Alchajmerove bolesti, za čiju je izgradnju i opremanje resorno ministarstvo izdvojilo sedam miliona, a grad 20 miliona dinara.

Napomenuvši da je novim zakonskim propisima predviđeno otvaranje socijalno-medicinskih ustanova u Srbiji, ministar je istakao da je ovaj objekat, jedini takve vrste u ovom delu Balkana, dobar primer i drugim gradovima širom Republike.

Ljajić je podsetio da je u ukupno 38 državnih domova za stare u našoj zemlji smešteno oko 8.500 osoba, dok ih je u 45 privatnih još oko 1.100, ali je napomenuo da je smeštaj najstarijih građana krajnja mera, koja se primenjuje kad druge ne daju odgovarajuće rezultate.

Ministarstvo nastoji da pomogne kako bi što više starih ostalo u svojim porodicama, odnosno u svom društvenom okruženju i zato je za ovu godinu izdvojilo oko 300 miliona dinara za finansiranje pomoći u kući, otvaranje klubova i dnevnih boravaka i razvoj drugih socijalnih usluga za stare u 59 opština u Srbiji, istakao je Ljajić.

Gradonačelnik Pavličić je istakao da je taj novi objekat, namenjen za smeštaj 26 korisnika, treća gradska investicija protekle tri godine u futoškom Domu za stare, u koji prethodnih godina gotovo ništa nije investirano.

On je rekao da su socijalna davanja jedina stavka u gradskom budžetu koja je stalno povećavana i najavio da će i sledeće godine biti investirano u neki od socijalnih objekata u gradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Briga države o najstarijima

Izvor: B92, 20.Jun.2011

Beograd -- Rasim Ljajić izjavio da kombinovanjem rada javnog i privatnog sektora u zbrinjavanju najstarijih sugrađana, država nastoji da poboljša kvalitet njihovih života..."U protekle dve godine zatvoreno je 40 privatnih domova za stare zbog nepoštovanja standarda u toj oblasti", rekao je ministar...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.