Ljajić: Treba pregovarati o statusu

Izvor: S media, 25.Sep.2011, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Treba pregovarati o statusu

Rasim Ljajić predlaže formiranje državnog veća za Kosovo. Položaj Srba na severu i jugu Kosova nije isti i zato država treba da vodi dve politike.

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić izjavio je u subotu da Srbija “treba da insistira na pregovorima o statusu, u ovom trenutku, i pregovorima o statusu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << severa Kosova”.

Ljajić je, na sednici GO stranke, održanoj u Opštini Novi Beograd, ocenio da su dosadašnji tehnički pregovori služili samo kao legitimizacija za akciju Prištine da promeni stanje na terenu.

Zarif: Omogućiti slobodu kretanja Kforu i Euleksu

Ljajić krenuo u izbornu kampanju

Volfram Mas: Sever Kosova određuje put Srbije u EU

On je rekao da nije protiv tehničkih pregovora, ali da smatra da bi oni trebalo da se vode na drugačiji način, da se definišu oblasti i da se sektorski, ekspertski, resorno razgovara o struji, telekomunikacijama, saobraćaju, administrativnim prelazima, transportu robe i ostalom što će poboljšati kvalitet života ljudi na Kosovu.

- Trebalo bi da uvažimo realnost koja postoji na Kosovu, a to je da položaj srpske zajednice južno od Ibra i na severu nije identičan - rekao je Ljajić navodeći da država treba da brine o srpskoj zajednici, vodeći dve politike.

Po njegovim rečima, Srbima južno od Ibra treba da se preporuči da učestvuju u političkom procesu, da učestvuju na izborima i ostvare što bolji rezultat, a Srbija da na svaki način pomogne tu izbornu listu i da posle izbora učestvuje u procesima ekonomskog i socijalnog boljitka tih ljudi.

- Na severu Kosova Srbi bi trebalo da učestvuju kao ključni pregovarači u procesu dogovora oko statusa severa i da koriste sva mirna i demokratska sredstva političke borbe - kaže Ljajić.

On je predložio da se formira državno veće za Kosovo, koje bi bilo sastavljeno od predstavnika vlasti i opozicije, kao i od predstavnika državnih institucija.

- Ono bi definisalo smernice politike tokom pregovaračkog procesa, bilo bi savetodavni organ pregovaračima, ali i odraz državnog jedinstva koje bi se postiglo po ovom pitanju.

Govoreći o Evropskoj uniji, Ljajić je rekao:

- Mi smo ucenjeni, i pod ogromnim smo pritiskom. Oni koji su 1999. počeli da grade državu Kosovo smatraju da je sad trenutak da Srbiju ucene, da izvrše pritisak, da učini veliki ustupak za mali benefit koji bi Srbija mogla da dobije. Nemamo pravo na tako nešto - istakao je Ljajić.

On je, međutim, rekao da to ne znači da treba da dignemo ruke od EU, to ne znači da treba da kažemo ne EU.

(Novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.