Ljajić:Rešićemo spor sa Makedonijom

Izvor: B92, 16.Avg.2013, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić:Rešićemo spor sa Makedonijom

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izrazio je očekivanje da će Makedonija uskoro povući uredbu kojom je ograničen uvoz pšenice i brašna iz Srbije.

On očekuje i da neće biti potrebe za uvođenje kontra mera.

"CEFTA je od Makedonije tražila da povuče tu uredbu kojom se krši sporazum o slobodnoj trgovini i ja se iskreno nadam da će se to u najskorije vreme dogoditi", rekao je Ljajić u intervjuu za novi broj Novog magazina.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trgovine je istakao da je Srbija pokazala visok stepen razumevanja i strpljenja za makedonske probleme, sa svešću "da od trgovinskog rata niko nema koristi, posebno proizvođači i građani obe naše zemlje".

"Nema sumnje da bi politički bilo atraktivno da uvedemo kontramere, ali to nikome nije u interesu. Sa Makedonijom imamo 600 miliona evra robne razmene i to nikako ne treba da ugrozimo, zato očekujem da će problem biti rešen. Dobili smo obećanje, a imamo i odluku CEFTE", rekao je on.

Ljajić je, govoreći o sporazumu o telekomunikacijama između Beograda i Prištine, naveo da je Srbija učinila velike ustupke, da konsultacije još traju i da se čekaju reakcije Prištine i EU.

"To krovni, okvirni sporazum, konkretna rešenja i akcioni plan definisaće implementacione grupe; recimo koji će broj biti i ko će pozivni broj tražiti od Međunarodne telekomunikacione unije", rekao je on.

Ljajić je kazao da sporazumom treba da se postavi okvir, a operaterima, pre svega mobilnim, da se ostavi mogućnost kako će tehnički omogućiti da se poziv sa čitave teritorije Kosova prema Srbiji ne tretira kao međunarodni saobraćaj.

Lidl kupio deset lokacija

Komentarišući bojazan građana od monopola nakon ulaska velikih trgovinskih lanaca na srpsko tržište, on je naveo da to nije osnovano, jer u "strukturi prihoda maloprodaje mala prodavnice i dalje čine 53 odsto".

"Naša najveća boljka je što nemamo velike diskontne lance i zato bi dolazak Lidla bio značajan. Oni su već otkupili deset lokacija, treba im još pet i mislim da bismo naredne godine mogli da imamo te maloprodajne objekte", kazao je srpski ministar trgovine.

U intervjuu za Novi magazin Ljajić je najavio da je i veliki diskontni italijanski lanac Evropsin, koji je posetio prošlog meseca, zainteresovan za dolazak u Srbiju i da će ispitati tržište.

O rekonstrukciji Vlade, Ljajić je rekao da će insistirati da se donese zakon o ministarstvima koji će preživeti više vlada.

"Zna se otprilike koji su resori neophodni, ima ih 13 do 15. A ne da svaka vlada uvodi i ukida ministarstva, da se prave resori po 'meri' stranaka ili po personalnim rešenjima. To sve unosi konfuziju i nestabilnost", ocenio je Ljajić.

On je istakao da su različita iskustva vlada u kojima su radili stručnjaci iz inostranstva i da nema garancija da će neko biti bolji zato što je stranac, ali da podržava dolazak svakoga ko može da pomogne.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ljajić: Očekujemo povlačenje uredbe

Izvor: Capital.ba, 16.Avg.2013

BEOGRAD, Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Rasim Ljajić očekuje da će Makedonija uskoro povući uredbu kojom je ograničen uvoz pšenice i brašna iz Srbije, te da neće biti potrebe ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.