Ljajić: Rešen problem izvoza na rusko tržište

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2015, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Rešen problem izvoza na rusko tržište

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da je problem navodnog reeksporta jabuka na rusko tržište danas rešen i da se ubuduće neće ponavljati, jer je napravljena bolja komunikacija sa partnerima u Rusiji.

Ljajić je, gostujući u Kažiprstu B92, potvrdio da ne postoji nikakva opasnost da trgovinski sporazum Srbije sa Rusijom bude ugrožen, niti pretnja ruske strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da bi moglo biti zabrane izvoza naših poljoprivrednih proizvoda na to tržište.

Podsetio je da su on i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković razgovarali danas u Beogradu sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom kojem su, kako je rekao, predali kompletnu dokumentaciju sa podacima o svim proizvodima koji Srbija izvozi na rusko tržište, u zemlje Evropske unije i treće zemlje.

Ljajić je rekao da je taj dokument još u januaru prosleđen Rusiji, ali da on nije stigao na pravu adresu, što bi mogao biti jedan od dva razloga za poslednji nesporazum.

Drugi razlog, koji bi, kako je rekao, mogao biti i glavni je da postoji možda sumnja da je jedan naš izvoznik u Rusiju izvezao jabuke za koje oni smatraju da nisu proizvedene u Srbiji.

Nije, kazao je, reč o nekoj velikoj količini, ali ruski carinici su izrazili tu vrstu sumnje. Nadležni u Srbiji, pak, ne misle da je to stvarni razlog za kampanju koja se ovih dana vodi, rekao je ministar.

Ljajić je, međutim, napomenuo da se ne može isključiti mogućnost pokušaja zloupotrebe i podsetio da su martu srpski carinici sprečili nelegalan izvoz 60 tona poljoprivrednih proizvoda.

Druga vrsta zloupotreba je falsifikovanje nasih sertifikata, kazao je ministar koji tvrdi da je sada sve preduzeto kako bi se to ubuduće onemogućilo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.