Ljajić: Pritisak na narodne kuhinje

Izvor: B92, Tanjug, Fonet, 26.Sep.2010, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Pritisak na narodne kuhinje

Beograd -- U Srbiji i dalje raste broj siromašnih, upozorava ministar rada Rasim Ljajić. Najveći porast siromaštva kod starog seoskog stanovništva i kod dece.

Broj građana koji živi ispod linije siromaštva povećao se, što predstavlja dodatni pritisak na narodne kuhinje, kaže Ljajić.

On je ukazao da su liste čekanja za korišćenje usluga narodnih kuhinja sve duže. Procenat siromašnih je 3 odsto veći na selu nego u gradovima, oko 10 odsto kod starog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << seoskog stanovništva i iznad 9 odsto kod dece do 14 godina, naveo je on.

"Prema preliminarnim podacima Ministarstva rada i socijalne politike, poslednje ankete, u zavisnosti od primenjene metodologije, broj onih koji žive ispod linije siromaštva je 560.000 i kreće se do gotovo 700.000 građana, što automatski znači i povećan pritisak na narodne kuhinje", naveo je Ljajić.

On je kazao da je pritisak na narodne kuhinje povećan od početka globane ekonomske krize, da je sada daleko veći i da su liste čekanja za korišćenje usluga narodnih kuhinja duže nego što su bile.

Socijalna politika Srbije, naveo je on, nije bazirana na otvaranje novih narodnih kuhinja kao reakciju na globalnu ekonomsku krizu.

"Sigurno je da to nije dobar parametar za jednu zemlju, ali ne možemo da ne primetimo da, usled krize, imamo povećan broj ljudi koji žive ispod linije siromaštva i narodna kuhinja jeste kratkoročan odgovor na tu situaciju kako bi oni imali makar jedan obrok dnevno i kako ne bi bilo gladnih", rekao je ministar.

U Srbiji trenutno rade 63 narodne kuhinje u kojima se hrani oko 40.000 ljudi, kažao je Ljajić, navodeći da se taj broj često menja u zavisnosti od toga da li ima namirnica, pre svega brašna, ali i tehničkih sredstava.

Ministar je najavio da će u narednih 15 dana narodne kuhinje biti otvorene u Boru i Lebanu, a za dva meseca, verovatno, u još šest opština, pre svega, u južnoj i istočnoj Srbiji.

Kod otvaranja novih i funkconisanja postojećih narodnih kuhinja vlada i ministarstvo su samo logistika i oslanjaju se na podatke Crvenog krsta i lokalnih samouprava, objašnjava on.

"Ministarstvo ne određuje gde će biti otvorena narodna kuhinja, a preduslov je postojanje tehničkih sredstava jer nemamo para za sve, za opremu, vozila, zakup objekta i namirnice, zato koristimo postojeće kapacitete kako bi raspoloživim sredstvima obezbeđivali namirnice", rekao je ministar.

Ljajić kaže da je za funkconisanje postojećeg broja narodnih kuhinja do maja naredne godine potrebno još 220 miliona dinara i da veruje da će Vlada Srbije na jednoj od narednih sednica Crvenom krstu odobriti ta sredstva.

Narodne kuhinje funkcionišu zahvaljujući sredstvima Vlade Srbije, ali i donatorima koji daju novac, ili obezbeđuju namirnice, kazao je Ljajić.

Da bi jedna kuhinja funkcionisala, pored objekta i tehničke opremljenosti, neophodno je da raspolaže sa sedam osnovnih životnih namirnica među kojima je brašno najskuplja stavka, kazao je ministar, a ostale su ulje, pirinač, pasulj, testenine, mesne konzerve i đuveč.

Ministar je ukazao da su seoska staračka domaćinstva posebno pogođena krizom, jer, iz razumljivih razloga, ne mogu da koriste narodne kuhinje.

Zato je u planu obezbeđivanje dodatnih 130 miliona dinara za novih 50.000 higijenskih i prehrambenih paketa koji će toj kategoriji građana biti podeljeni u najugroženijim opštinama, rekao je Ljajić i podsetio da je do sada podeljeno 20.000 takvih paketa.

Podržite akciju "Hrana za sve"

B92 pokrenuo je projekat "Hrana za sve" kako bi se gorući problem gladi u Srbiji ne rešavao samo sporadičnim akcijama, već da se neprekidno radi na njegovom iskorenjavanju.

Preko humanitarnog broja 301 20 60 akciju možete podržati i vi, a SMS porukom na 2500 donirate 100 dinara uz pripadajući porez, što čini vrednost jednog obroka u Narodnim kuhinjama u Srbiji.

Individualne donacije se daju SMS porukom na broj 2500, vrednost poruke je 100 dinara, što je cena jednog obroka. Ovaj broj važi za sve mreže mobilne telefonije u Srbiji.

Organizacije i kompanije koje žele da pomognu gladnima u Srbiji individualnim i grupnim donacijama mogu pročitati detaljne informacije o načinu i broju računa za uplate iz Srbije, kao i za uplate iz inostranstva.

Takođe,
ovde se možete informisati o do sada prikupljenim sredstvima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.