Ljajić: Pobeći od preispitivanja nezavisnosti Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2010, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Pobeći od preispitivanja nezavisnosti Kosova

BEOGRAD -

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić je, povodom izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, rekao jutros da Srbija zahteva sveobuhvatnu istragu, koja će ustanoviti punu istinu o tim događajima.

Zato je, prema njegovim rečima, neophodno da dijalog o Kosovu i Metohiji počne što pre.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Ljajić je pre dva dana, zajedno sa šefom Kancelarije za medije Dušanom Ignjatovićem, boravio u Strazburu gde je predstavnicima Saveta Evrope preneo očekivanja Srbije o Martijevom izveštaju.

Ističući da Srbija želi da izbegne svaku vrstu politizacije, Ljajić je najavio da se neće dozvoliti da ovaj slučaj na bilo koji način bude marginalizovan, jer je interes Srbije da se sprovede ozbiljna istraga o navodima u izveštaju i rezoluciji specijalnog izvestioca SE Dika Martija.

Interes Srbije da što pre započne dijalog

Ljajić je u Jutarnjem dnevniku RTS-a istakao da je interes Srbije da što pre započne dijalog o rešavanju životnih problema Srba i drugih nealbanaca na Kosovu i Metohiji, ali i istovremeno i da se sprovede ozbiljna istraga o navodima u izveštaju i rezoluciji Martija.

Srbija očekuje da se usvoji rezolucija i insistiraće na usvajanju preporuka za šta je potrebno obezbediti dve trećine glasova Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, rekao je Ljajić uoči sednice tog tela koje će se održati 25. januara.

Ljajić je ocenio da Martijev izveštaj predstavlja ogromno iznenađenje u međunarodnoj zajednici, jer je posle njegovog objavljivanja pala u vodu cela koncepcija, prema kojima je postojala crno-bela slika da su samo jedni krivi, a drugi potpuno nevini.

Ljajić je rekao da rezolucija ima moralnu snagu i da nije beznačajna i da, ako bude usvojena, kao i preporuke, ona će dobiti i operativnu snagu, jer se onda sve prenosi na Komitet ministara Saveta Evrope, koji može da obaveže države članice da sarađuju i pruže pomoć onima koji će sprovoditi dalju istragu o ovom izveštaju.

Sve svesti na pitanje ljudskih prava

Ljajić je podsetio da je Marti ukazao na dva problema od kojih je jedan ko će sprovoditi istragu i dodao da će to raditi Euleks, uz odgovornost i učešće Albanije i svih koji mogu da pomognu u rasvetljavanju slučaja.

Još veći problem odnosi se na obezbeđivanje i zaštitu svedoka i važno je da to Euleks učini, ocenio je Ljajić.

Na pitanje novinara da li bi moglo biti preispitivanja nezavisnosti Kosova, Ljajić je odgovorio da je potrebno pobeći od te teme i sve svesti na pitanje ljudskih prava, prava porodica da saznaju istinu o svojim nestalim.

"Ukoliko uđemo na teren politike plašim se da će to biti borba između onih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i onih koji to nisu, a mi tu ne stojimo najbolje", dodao je Ljajić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tim Džuda: Martijev izveštaj narušio kredibilitet Kosova

Izvor: Blic, 22.Dec.2010

Ugledni britanski publicista Tim Džuda ocenio je da je izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima zadao oštar udarac kredibilitetu kosovskog premijera Hašima Tačija i samog Kosova, kojem je otežana pozicija ne samo po pitanju priznanja nezavisnosti i...

Nastavak na Blic...

Kalmi-Rej: Euleks mora da istraži optužbe

Izvor: Politika, 22.Dec.2010

BERN – Šef švajcarske diplomatije Mišlin Kalmi-Rej izjavila je povodom izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima da Euleks mora da istraži te optužbe...„Zemlje koje su umešane, naročito Kosovo, moraju ih rasvetliti. Potrebno je izgraditi pavnu državu Kosovo što znači i preispitivanje...

Nastavak na Politika...

Euleks mora da istraži optužbe

Izvor: S media, 22.Dec.2010

Šef švajcarske diplomatije Mišlin Kalmi-Rej izjavila je povodom izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima da Euleks mora da istraži te optužbe..."Zemlje koje su umešane, naročito Kosovo, moraju ih rasvetliti. Potrebno je izgraditi pravnu državu Kosovo što znači i preispitivanje svoje...

Nastavak na S media...

Aligrudić: Jedinstven stav o Martijevom izveštaju

Izvor: Glas javnosti, 23.Dec.2010, 07:11

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Aligrudić založio se za jedinstven stav srpske delegacije o Martijevom izveštaju...On je podsetio da će do kraja meseca pri Savetu Evrope biti održan sastanak skupštinske delegacije izražavajući uverenje da će rezoluciju...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.