Ljajić: Ispitati sumnjive privatizacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2010, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Ispitati sumnjive privatizacije

BEOGRAD - Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić rekao je danas da za svaki pojedinačni slučaj privatizacije, gde postoji sumnja da je bilo zloupotreba, država treba da reaguje na najefikasniji i najbrži mogući način.

Tih slučajeva je, nažalost, bilo mnogo više od sporadičnih i pojedinačnih, rekao je Ljajić u pauzi skupa o privatizaciji održanom u Institutu ekonomskih nauka.

Prema rečima Ljajića, "iz aviona se moglo videti" da su mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kupovali preduzeća zbog građevinskog zemljišta, a ne ulaganja u proizvodnju, kao i da se bez detaljnih analiza i istraga lako moglo videti da su neki izvlačili kapital, a onda proglašavali bankrot i terali firme u stečaj.

Ljajić je rekao da je bilo puno priče oko revizije privatizacije i da je svaka vlada u predizbornoj kampanji najavljivala da će je biti i da će se ispitati svi slučajevi privatizacija.

Međutim, kako je ocenio, to nije realno, ali zato treba u svakom pojedinačnom slučaju, gde postoji sumnja, preduzeti odgovarajuće korake.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin naglasio je da u privatizaciji osnovi motiv ne može da bude da se proda firma za što veći iznos i inkasiraju što veća budžetska sredstava, koja završe u javnoj potrošnji, a ne idu u razvoj.

Prema njegovim rečima, možda je i bolje pokloniti firmu novom vlasniku koji će unaprediti njeno poslovanje, kupiti opremu i investirati, zapošljavati radnike i plaćati poreze, nego posle tri godine raskinuti privatizacioni ugovor, ponovo je podržaviti i opet ići u neki proces reprivatizacije.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da u ovoj godini bilo 36 štrajkova radnika, a prošle 130, od kojih su neki trajali mesecima i prelazili u proteste.

Prema njegovim rečima, od 2001. do 2008. godine "izgubljeno" je 400.000, a u prošloj godini 172.000 radnih mesta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.