Korektni odnosi u Vladi

Izvor: RTS, 05.Sep.2010, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korektni odnosi u Vladi

Odnosi u vladajućoj koaliciji su korektni imajući u vidu njenu heterogenost, rekao ministar Rasim Ljajić. "Uslov svih uslova" pojednostavljivanje i ukrupnjavanje političke scene, ističe Ljajić.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da su odnosi u vladajućoj koaliciji korektni s obzirom na njenu heterogenost, s tim da su ukrupnjavanje političke scene i smanjenje broja poslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ministarstava u Srbiji, koraci koji dugoročno vode političkoj stabilnosti zemlje.

"Odnosi u koaliciji nisu bolji ni gori nego što su bili s obzirom na to da je reč o jednoj koaliciji koja je brojna i heterogena i koja se, za sada, uspešno suočava sa tim unutrašnjim razlikama, ali i sa velikim izazovima u ekonomskoj i socijalnoj politici, pa i u ovoj diplomatskoj borbi vezanoj za Kosovo", istakao je Ljajić u intervjuu Tanjugu.

Lider Socijaldemokratske partije Srbije smatra da je "uslov svih uslova" kod nas i, kako je rekao, u drugačijim političkim kulturama, pojednostavljivanje i ukrupnjavanje političke scene.

"To bi sasvim sigurno donelo preko potreban mir, demokratsku stručnu kompetentnu raspravu i u velikoj meri bi to bilo olakšanje za sve refeorme koje su započete, a mnoge nisu završene upravo zbog te političke nestabilnosti i zbog čestih izbornih ciklusa", naveo je Ljajić.

Ljajić tvrdi da je ukrupnjavanje političke scene prvi korak, a naredni je, kazao je, nešto o čemu je do sada više puta govorio - smanjenje broja ministarstava na 15 i poslanika na 150.

Uveren da su to koraci koji dugoročno vode političkoj stabilnosti u Srbiji, Ljajić je sa žaljem kazao da on nema "tu političku snagu da utiče da se sve to dogodi".

"Sve što mogu je da se borim za svoje političke ideje i da one budu operacionalizovane da ne ostanu na nivou parola ili floskula. Ali manje-više niko nije protiv ideje o smanjenju vlade na 15 ministarstava i smanjenje broja poslanika na 150", istakao je Ljajić.

Ministar je naveo da u ovom trenutku to nije tema u Vladi Srbije jer ima drugih važnijih pitanja i problema, i dodao da niko i ne očekuje da se te promene dogode tako brzo, a pogotovo što je teško očekivati brze promene u tom pravcu.

"Za budućnost zemlje je jako važno da se tu postave neki temelji na kojima će svi funkcionisati. Više sam nego uveren da će se to dogoditi i to mnogo pre nego što mnogi očekuju", istakao je Ljajić.

SDPS i DS sarađuju i bez sporazuma   

Upitan kada će biti potpisan u više navrata ranije najavljivan sporazum njegovog SDPS-a i Demokratske stranke, Ljajić je kazao da je "na DS-u da odluči kada će i dali će taj sporazum biti potpisan".

On, međutim, napominje da dve stranke i bez sporazuma sarađuju kao dve bliske političke stranke koje su zajedno na izborima i u Vladi.

Osvrnuvši se na učešće SDPS-a na lokalnim izborima u nekoliko gradova zajedno sa G17 plus, Ljajić je rekao da je strategija njegove stranke bila želja da se ona promoviše s obzirom na to da je reč o novoj, mladoj, i još uvek nedovoljno afirmisanoj stranci koja je, kako kaže, prepoznatljva isključivo po njemu.

U stranci su hteli, dodao je, da "budu vidljivi" što, kako je rekao, uz veliku stranku kao što je DS nije moguće.

"Drugi razlog je to da smo hteli da testiramo i našu snagu u jednoj ovakvoj koaliciji, da testiramo ekonomske i socijalne teme kao dominantne u tim kampanja. I to je bilo više nego uspešno", rekao je Ljajić, ne krijući zadovoljstvo.

Prema njegovim rečima, SDPS ima 69 opštinskih, odnosno gradskih odbora i povereništava u Srbiji, a naredni veliki najavljuje u Kragujevcu za 16. septembar. Uslediće Kraljevo, Kikinda, Subotica.

Ljajić je rekao da nije bilo lako u uslovima kakvi jesu osnivati stranku pošto je, smatra on, politika dojadila ljudima. Oni su, rekao je, prezasićeni politikom.

"Kod građana preovladava mišljenje da su svi političari isti, da nema sreće i spasa, i u takvoj atmosferi besperspektivnosti i deficita nade i optimizma teško je doći do pravih kvalitetnih kadrova", naveo je ministar, istakavši da se u SDPS-u trude da kvalitet ni ukom slučaju ne treba podrediti masovnosti.

"Ako treba da čekamo, čekaćemo da dođemo do kvalitetnih ljudi makar to uticalo na našu brojnost i masovnost jer ne smemo po svaku cenu ići na to da nas ima u celoj Srbiji, a da s druge kadrovski promašimo", rekao je on.

Ljajiću smeta to što se stranka vezuje za njega i ističe da upravo zato više neće biti ministar jer želi, kazao je, da na taj način afirmiše neke druge, mlade ljude.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.