Kolika je minimalna cena rada?

Izvor: B92, 09.Apr.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolika je minimalna cena rada?

Beograd -- Socijalni sporazum vlade, sindikata i poslodavaca o merama prevazilaženja krize mogao bi biti potpisan sledeće nedelje, najavio je ministar Rasim Ljajić.

Iako je ministar rada i socijane politike, Ljajić uveren da će se do potpisivanja usaglasiti sporazum, sindikalci izražavaju sumnju i tvrde da nisu optimisti.

Lider Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je rekao da ga ne bi iznenadilo da najavljeni sporazum, koji bi trebalo da definiše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << minimalnu cenu rada po satu, uopšte ne bude potpisan.

Sindkalci najavljuju da neće odustati od zahteva da minimalna cera rada po satu iznosi najmanje 102, odnosno 103 dinara.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić rekao je da je razgovarao sa predstavnicima sindikata juče i da su oni tom prilikom izneli svoj stav oko minimalne cene rada koja bi, smatra on, trebalo da bude utvrđena konsenzusom.

Ćirić je rekao da će najavljeni sporazum biti potpisan najverovatnije u utorak ili sredu, dodavši da je reč o važnom dokumentu oko koga bi trebalo da se saglase predstavnici socijalnih partnera.

On je, međutim, primetio da socijalni dijalog mora da se odvija kontinuirano.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić je Tanjugu ranije rekao da je Unija dostavila resornom ministarstvu, premijeru i članovima Socijalno ekonomskog saveta svoje predloge i mere.

On je istakao da je za Uniju prihvatljivo da minimalna cena rada iznosi najviše 97 dinara, ali da su poslodavci insistirali da se proporcionalno podigne neoporezivi deo zarade, te da se razlika od oko 1.000 dinara prelije kroz zarade zaposlenima, a da se država odrekne tog dela.

"Ostalo je da Ministarstvo finansija vidi kakav će biti priliv u budžetu u prvom kvartalu, kao i koliki bi priliv mogao biti do kraja godine”, rekao je Rajić.

On je kazao i da je neophodno obezbediti redovnost zarade, ukazujući da je prosečno kašnjenje plata u Srbiji 54 dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.