Kasni Zakon o radu

Izvor: Blic, 14.Nov.2011, 03:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasni Zakon o radu

Predstavnicima sindikata i poslodavaca u Srbiji još uvek, kako kažu, nisu dostavljene izmene Zakona o radu, iako je obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu bila da se izmene dostave do kraja oktobra. Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, međutim, tvrdi za “Blic” da je predlog promena određenih stavki poslat u roku, te da obaveza prema MMF-u nije prekršena.

- Zakon o radu predat je Socijalno-ekonomskom savetu do kraja oktobra, a krajem novembra će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti održana prva sednica na kojoj ćemo videti da li se izmene prihvataju. Glavne izmene odnose se na isplatu otpremnina i rada na određeno vreme - navodi Ljajić i dodaje da ima mogućnosti da obe strane "po malo popuste” i da se nađe kompromis.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije i jedan od članova Saveta, kaže, međutim, da još nije dobio izmene na uvid.

- Imali smo kolegijum u prošli ponedeljak i dogovorili smo se da sastanak održimo do kraja meseca, ali još nisam dobio taj materijal - kaže on. Isti odgovor dobili smo i od Duška Vukovića, potpredsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Kad je reč o mogućem kompromisu, Atanacković poručuje da poslodavci nemaju problema da prihvate i druga rešenja kad je reč o produženom trajanju rada na određeno vreme, ali da neće dozvoliti da poslodavac kod koga se nađe radnik dobija otpremninu kod njega i za sve godine staža provedene kod nekog drugog.

- Predložili smo MMF-u da utiče na Vladu da se to promeni. Suludo je da poslodavac kod koga je, recimo, radnik proveo pet godina, uz to plaća i 20 godina provedenih kod nekog drugog. Ako kod tog drugog zaposleni nije dobio otpremninu, ima puno pravo da ga tuži, ali to poslednjeg poslodavca ne treba da se tiče. Ako se ta izmena ne usvoji, nijedan poslodavac ni lud ne bi zaposlio nekog ko ima duži radni staž - objašnjava on.

MMF obavešten o izmenama

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić razgovarao je prošle nedelje sa delegacijom MMF-a o mogućim izmenama radnog zakonodavstva koje treba da doprinesu poboljšanju investicione klime u Srbiji. Tom prilikom delegaciji MMF-a predočeno je da je Socijalno-ekonomskom savetu prosleđen predlog izmena Zakona o radu koje će biti dostavljene Skupštini na usvajanje, ako o njima bude postignuta saglasnost svih socijalnih partnera, saopštilo je Ministarstvo rada.

Povezane vesti: Krkobabić: MMF nije promenio stav o Zakonu o PIO Nema odmrzavanja plata pre aprila 2011.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kasni Zakon o radu

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Nov.2011

Predstavnici sindikata i poslodavaca u Srbiji tvrde da im još nisu dostavljene izmene Zakona o radu, iako je obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu bila da se izmene dostave do kraja oktobra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Sindikati i poslodavci: Još nema izmena Zakona o radu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2011

BEOGRAD -..Predstavnici sindikata i poslodavaca tvrde da im još nisu dostavljene izmene Zakona o radu, iako je obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) bila da se izmene dostave do kraja oktobra, piše današnji Blic...Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da je predlog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ljajić: Sajt će pokrenuti volontere

Izvor: B92, 14.Nov.2011

Beograd -- Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić pokrenuo je sajt o volonitranju, jer smatra da volonitranje nije zaživelo zbog loše informisanosti...Na konferenciji "Korporativno volontiranje zaposlenih" Ljajić je rekao da su usvajanjem zakona o volontiranju pre više od godinu dana i...

Nastavak na B92...

LJAJIĆ: MALO ZAINTERESOVANIH ZA VOLONTIRANJE

Izvor: Kurir, 14.Nov.2011

BEOGRAD - Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da se mali broj organizacija u Srbiji zbog loše informisanosti prijavljuje za volontiranje...Na konferenciji "Korporativno volontiranje zaposlenih" Ljajić je rekao da su usvajanjem zakona o volontiranju pre više od godinu dana i...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.