Dodatna sredstva za najugroženije

Izvor: B92, 24.Okt.2010, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dodatna sredstva za najugroženije"

Beograd -- Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da će u okviru rebalansa budžeta biti obezbeđeno dodatnih 850 miliona dinara za zaštitu najugroženijih.

Od toga će 400 milona dinara biti za najsiromašnije opštine u Srbiji, 220 miliona za narodne kuhinje, 130 miliona za pakete hrane, rekao je Ljajić "Politici".

Sto miliona će biti izdvojeno za pomoć porodicama koje se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nalaze u "sivoj zoni siromaštva"

On je rekao da je porast broja siromašnih građana u Srbiji posledica globalne ekonomske krize i da će najavljenim rebalansom budžeta, koji za socijalne namene predviđa izdvajanje pet milijardi dinara, biti obezbeđen novac za redovnost socijalnih davanja.

Ministar je naveo da se to odnosi na isplatu dečijih i roditeljskih dodataka, naknade za hraniteljske porodice i porodiljska odsustva, porodice koje ostvaruju pravo na materijalnu pomoć i drugo.

Ljajić je izjavio da kada vidi "kako žive ljudi van Beograda i sam stiče utisak da je broj siromašnih veći nego što statistika pokazuje".

"Bez obzira da li se koristi Anketa o životnom standardu, koja ukazuje o 700.000 onih koji žive ispod granice siromaštva ili koristite Anketu o potrošnji domaćinstava, koja pokazuje cifru od 530.000 najugroženijih, mi ovde imamo činjenicu da je prvi put posle demokratskih promena povećana stopa siromaštva, a to je posledica globalne ekonomske krize", rekao je on.

Ljajić je kazao da je samo od početka godine zabeleženo povećanje od 7.000 novih porodica koje ostvaruju pravo na materijalnu pomoć.

"Strategija (za smanjivanje siromaštva) je dala rezultate, ako se zna da smo 2002. godine imali skoro 14 procenata onih koji žive ispod linije siromaštva, a 2008. taj procenat je iznosio 6,9 odsto. Nažalost, negativni trendovi počinju od zadnjeg kvartala 2008. godine i nastavljeni su do danas", naveo je ministar.

U Srbiji, prema njegovim rečima, trenutno postoje 63 narodne kuhinje koje opslužuju 40.000 korisnika i u narednom periodu biće otvoreno još nekoliko.

Novi Zakon o socijalnoj zaštiti predviđa i veći sveobuhvat korisnika sa pravom na materijalnu pomoć sa sadašnjih 69.000 porodica na 87.000, ali i veće novčane iznose posebno za višečlana domaćinstva i samohrane majke, rekao je Ljajić.

Ministar je kazao da država treba da deluje "na dva koloseka - da jačamo ekonomiju i povećavamo zaposlenost, ali i da istovremeno 'gasimo požare' i obezbedimo elementarne uslove za život najugroženijih".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.