Digitalizacija do juna 2015. godine

Izvor: RTS, 05.Avg.2014, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digitalizacija do juna 2015. godine

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić izjavio je da će do sredine 2015. godine biti uspostavljen digitalni televizijski signal tako da će država ostvarivati znatne prihode od prodaje oslobođenog dela frekvencijskog spektra.

Sumirajući rezultate u prvih 100 dana rada Ministarstva, Rasim Ljajić je za Međunarodni radio Srbija istakao da su doneta četiri zakona, od kojih su tri već usvojena u Skupštini Srbije, prenosi Tanjug.

"Među njima je i ključni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zakon iz ove oblasti, Zakon o zaštiti potrošača, koji je usaglašen sa svim organizacijama za zaštitu potrošača i koji je dobio najvišu ocenu Evropske komisije", rekao je Ljajić koji je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kao jedan do najvrednijih rezultata Ministarstva, Ljajić navodi činjenicu da je proces digitalizacije potpuno odblokiran.

"Taj proces smo doveli do samog kraja, tako da više nema nikakve dileme da ćemo ispoštovati rok, jun 2015, da Srbija potpuno uspostavi digitalni televizijski signal."

Na taj način, objasnio je Ljajić, oslobođene frekvencije država će ponuditi mobilnim operatorima za korišćenje.

Pravni osnov za završetak digitalizacije omogućen je nedavnim usvajanjem seta medijskih zakona, a prema nekim procenama, od prodaje tih frekvencija za uvođenje četvrte generacije mobilne telefonije, Srbija bi mogla prihodovati najmanje 100 miliona evra.

Kad je reč o turizmu, oblasti koja je, prema rečima Ljajića, bila zapostavljena bez obzira na rezultate koji su poslednjih godina sve bolji, formiran je Nacionalni savet, koji je sastavljen od predstavnika Vlade, stručne javnosti i privatnog sektora.

"Da bi rezultati bili još bolji, potrebno je doneti i novi zakon i strategiju, koja će definisati prioritete u ovoj oblasti", zaključio je Ljajić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.