Bez dogovora o Kolektivnom ugovoru

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 29.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora o Kolektivnom ugovoru

Beograd -- Predstavnici Saveza samostalnog sindikata Srbije i ministar rada Rasim Ljajić večeras nisu postigli dogovor o primeni Opšteg kolektivnog ugovora.

Nastavak razgovora se očekuje sutra, izjavio je predsednik Samostalnog sindikata Ljubiša Orbović. Orbović je rekao da predstavnici tog sindikata očekuju da sutra dobiju nove predloga rešenja resornog ministarstva o primeni proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora, koje će morati da razmotre i onda o njima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zauzmu stav, posle čega je moguć nastavak pregovora.

Prethodno, premijer Mirko Cvetković najavio je da će pregovori između sindikata, Vlade i poslodavaca o primeni proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora biti nastavljeni.

Nakon popodnevnih razgovora, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orlović rekao je da je njima u interesu obostrano prihvatljivo rešenje.

Drugi sindikat, UGS Nezavisnost, najavljuje tužbu protiv Unije poslodavaca i Vlade ukoliko ne bude počela primena proširenog dejstva Kolektivnog ugovora.

Savetnik premijera Srbije Mirka Cvetkovića za ekonomiju Jurij Bajec za B92 procenjuje da bi potpisivanje Ugovora i bez primene spornog dela o toplom obroku i regresu donelo mnogo koristi radnicima.

Inače, deo poslodavaca u Srbiji do sada nije isplaćivao ni minimalnu zaradu, a o regresu i toplom obroku nije bilo ni reči.

Bez obzira na to da li su do sada poslodavci imali dobru volju za isplatu regresa i toplog obroka, ukoliko prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora stupi na snagu, moraće, osim zarade, zaposlenima da isplaćuju i naknadu za topli obrok od 15 odsto prosečne plate i regres za godišnji odmor od 75 odsto zarade.

Prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora podrazumeva da ovu obavezu imaju sva preduzeća, a ne samo članovi Unije poslodavaca. To uključuje i preduzeća koja se finansiraju iz budžeta Srbije.

Ako je prosečna zarada u Srbiji u oktobru iznosila 34.311 dinara, to znači da poslodavac radniku za godišnji odmor ili najkasnije do 31. decembra tekuće godine mora isplatiti 25.733 dinara, a za topli obrok zaposleni moraju dobiti 5.146 dinara mesečno.

To će poslodavca godišnje koštati 61.752 dinara. To važi i za državna preduzeća, a prema ranijoj računici, državu bi regres i topli obrok ukupno koštali više od 3 milijarde evra.

Ako Vlada i sindikati ne postignu dogovor, Opšti kolektivni ugovor biće u potpunosti poništen. A prema zakonu, u kratkom roku počeće novi pregovori. Podsetimo, oko aktuelnog Opšteg kolektivnog ugovora pregovaralo se tri godine.

Cvetković: Pregovori se nastavljaju

Premijer Mirko Cvetković je objasnio da Vlada ne želi da povuče svoj potpis sa sporazuma sa sindikatima i poslodavcima, već da se zalaže da se primena proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora odloži dok traje kriza.

Savetnik premijera Jurij Bajec procenjuje da bi primena Opšteg kolektivnog ugovora sa spornim članom 32 dovela do krize u preduzećima, koja ne bi mogla da isplate svoje radnike.

Bajec je ocenio da bi bilo neodgovorno da Vlada, primenom proširenog Opšteg kolektivnog ugovora, prihvati na sebe nešto što ne može da ispuni, osim ukoliko ne štampa novac i stvara inflaciju.

On je gostujući u Vestima B92 rekao da vlada ima dvostruku ulogu - kao poslodavac i kao neko ko vodi ukupnu ekonomsku politiku države - i da je u tom smislu odgovorna za stabilnost u zemlji.

"Opšta je procena da bi neki elementi primene Opšteg kolektivnog ugovora doprineli velikom finansijskom opterećenju poslodavaca i na taj način stvorili probleme i ugrozili zaposlenost u mnogim preduzećima", kaže on.

Podsetimo, na sednici Socijalno-ekonomskog saveta u petak predlog Vlade - da se prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora odloži zbog ekonomske krize na šest do 12 meseci, već je izneo ministar Ljajić.

Predstavnici sindikata su, međutim, zapretili da će, ako se to dogodi, organizovati štrajkove od 1. januara, dok je Unija poslodavaca Srbije predložila da se zbog krize na godinu dana potpuno odloži primena ugovora.

Različiti stavovi sindikata

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović misli da je problem isključivo u članu 32, odnosno isplati toplog obroka i regresa. Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak, međutim, kaže da nisu zadovoljni jer o regresu nema govora.

Predsednik Sindikata Nezavisnost Branislav Čanak izjavio je da će ta sindikalna organizacija organizovati proteste i tužiti Uniju poslodavaca ukoliko ne budu nastavljeni pregovori o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora.

Čanak je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da sindikatu Nezavisnost nije upućen nikakav poziv za nastavak pregovora i da su o tome od predstavnika Vlade Srbije čuli samo u medijima.

Prema Čankovim rečima, Opšti kolektivni ugovor radnicima obezbeđuje sigurnost. "Sigurno neće biti regresa, biće regresa kao što je bilo do sada. Ako gazda hoće da vam da regres, daće vam, i to će on da proceni koliko će da vam da. Isto će to biti i sa toplim obrokom", kaže on.

"Tamo gde postoje kolektivni ugovori na nivou preduzeća, poštovaće se. Ne mogu da utiču na to. Bar ne za sada, nisam primetio. Ali to je manji broj ljudi. To stvara nejednakosti. Ovo je bilo sredstvo da se to izjednači sa Opštim kolektivnim ugovorom, kao jedna platforma ispod koje se ne ide", kaže on.

Čanak je izjavio da je predsednik Unije poslodavaca Stevan Avramović "praktično ubio kolektivni ugovor" i dodao da bi pregovori bili mogući ukoliko bi poslodavci delegirali neku drugu grupu pregovarača.

U Uniji poslodavaca za B92 kažu da sve što poslodavci traže od sindikata jeste zamrzavanje Kolektivnog ugovora na šest meseci, uz obrazloženje da se, kada je potpisan u aprilu, niko nije nadao da će nastupiti ekonomska kriza.

Ljajić: Moguć kompromis

Mogućnost kompromisa u pogledu primene proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora najavio je ranije danas i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

On je kazao da bi prošireno dejstvo moglo da bude na snazi u onim odredbama i sadržaju koji ne iziskuje velika finansijska izdvajanja i koji neće ugroziti makroekonomsku stabilnost, a da ostale odredbe Opšteg kolektivnog ugovora budu zamrznute "dok traje finansijska kriza".

"Da li će to biti šest meseci ili nešto duži period, o tome možemo da razgovaramo", rekao je Ljajić.

Predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović nagovesio je mogućnost da bi danas moglo da bude dogovoreno prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora, počev od 1. januara.

On je rekao da je deo razgovora s tim u vezi već obavljen, a tokom popodneva sledi nastavak.

Sindikati ne prihvataju razgovor o moratorijumu na taj ugovor, rekao je Orbović i dodao da su oni spremni na kompromis u njegovom finansijskom delu.

"Moratorijum na primenu Opšteg kolektivnog ugovora je neprihvatjiv i na tu temu razgovora nema. Eventualni dogovor je moguć o korekciji finansijskog dela ugovora u skladu s posledicama svetske ekonomske krize na našu zemlju koja je evidentna", rekao je Orbović.

On je ukazao da bi moratorijum na Opšti kolektivni ugovor značio da nema kolektivnog pregovaranja i socijalnog dijaloga, što je za sindikate neprihvatljivo.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Milorad Mijatović izjavio je u Novog Sadu da su mogući kompromisi oko pojedinih delova Kolektivnog ugovora, ali ne i njegova suspenzija.

"I ranije smo činili određene ustupke, moguće su još neke korekcije, no institut kolektivnog ugovora, kao 'krovnog' dogovora socijalnih partnera, mora da ostane", dodao je on na novogodišnjoj konferenciji za novinare.

UPS: Pritisak za odlaganje OKU

Predsednik Unije poslodavaca Stevan Avramović kaže da sve što poslodavci traže od sindikata jeste zamrzavanje kolektivnog ugovora na šest meseci, uz obrazloženje da, kada je potpisan u aprilu, niko se nije nadao da će nastupiti ekonomska kriza.

"Unija poslodavaca je uvek za pregovore i smatramo da u socijalnom dijalogu treba pregovarati", kaže on.

"Što se tiče činjenice da je na nas vršen pritisak od članova stranih investitora, Komore Srbije, Komore Beograda, svi su tražili da se odgodi primena Opšteg kolektivnog ugovora na šest meseci, eventualno godinu dana, dok kriza ne prođe", tvrdi on.

"Šteta je da propadne nešto na čemu se radilo četiri godine i što smo završili. Trebalo je samo da ga zamrznemo i da ga aktiviramo kad kriza prođe. Međutim, sindikati ne priznaju da kriza uopšte postoji", kaže on.

I sama Unija poslodavaca Srbije upozorila je da bi insistiranje sindikata na dodatnim izdvajanjima, u teškom trenutku za srpska preduzeća, samo značilo masovno otpuštanje radnika.

To je bio razlog što su poslodavci u petak, na sednici Socijalno-ekonomksog saveta predložili privremeno zamrzavanja primene proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora na šest meseci ili godinu dana, navodi se u saopštenju UPS-a.

I Slovenija pregovara

Slovenačka vlada i sindikati javnog sektora odlučili su da zbog promenjenih prilika stupe u pregovore o promeni kolektivnog ugovora za javni sektor.

Stiglo je i upozorenje da je, ako ne bude dogovora, moguće otpuštanje službenika u javnom sektoru. "Promene kolektivnog ugovora će ići u pravcu manjih izdataka za plate u javnom sektoru", rekla je ministarka za javnu upravu Irma Pavlinič-Krebs.

Takođe se nada da će dogovor vlade i sindikata ipak biti postignut. Krebsova smatra da su zaposleni u javnom sektoru spremni da dele sudbinu radnika.

Prema njenim rečima, država bi do 2010. godine za otklanjanje nesrazmera u platama morala izdvojiti 450 miliona evra, koje nema.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Budžet... kolektivni ugovor... Kako do kompromisa?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Dec.2008

BEOGRAD - Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je jutros da "postoje neke naznake" da bi budžet za 2009. večeras mogao biti usvojen. Ljajić je rekao da je potreban kompromis u pogledu primene Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) i da bi srednje rešenje u primeni tog dokumenta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Mijatović: Moguća korekcija Kolektivnog ugovora, ne i suspenzija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Dec.2008

NOVI SAD - Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Milorad Mijatović izjavio je danas u Novog Sadu da su mogući kompromisi oko pojedinih delova Kolektivnog ugovora, ali ne i njegova suspenzija..."I ranije smo činili određene ustupke, moguće su još neke korekcije, no institut kolektivnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Različito o Opštem kolektivnom ugovoru

Izvor: RTS, 29.Dec.2008

Savez samostalnog sindikata Srbije i ministar rada i socijalne poltike Rasim Ljajić nisu postigli dogovor o primeni Opšteg kolektivnog ugovora. Nastavak sutra. Iz "Nezavisnosti" najavljuju tužbe ako se ne primeni Kolektivni ugovor. Unija poslodavaca Srbije smatra da insistiranje na dodatnim izdvajanjima...

Nastavak na RTS...

Orbović: U toku razgovori o Opštem kolektivnom ugovoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Dec.2008

BEOGRAD - Predstavnici Vlade Srbije i sindikata održaće sutra još jedan sastanak, ali sve je manje mogućosti i prostora za postizanje konsenzusa o rokovima i modaliteta primene Opšteg kolektivnog ugovora, rečeno je agenciji Beta u Vladi Srbije. .U današnjim razgovorima, koji su okončani posle...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Još bez dogovora socijalnih partnera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Dec.2008

BEOGRAD - Predstavnici Vlade Srbije i sindikata održaće sutra još jedan sastanak, ali sve je manje mogućosti i prostora za postizanje konsenzusa o rokovima i modaliteta primene Opšteg kolektivnog ugovora, rečeno je agenciji Beta u Vladi Srbije...U današnjim razgovorima, koji su okončani posle...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Bez dogovora o Opštem kolektivnom ugovoru

Izvor: RTS, 29.Dec.2008

Savez samostalnog sindikata Srbije i ministar rada i socijalne poltike Rasim Ljajić nisu postigli dogovor o primeni Opšteg kolektivnog ugovora. Nastavak sutra. Iz "Nezavisnosti" najavljuju tužbe ako se ne primeni Kolektivni ugovor. Unija poslodavaca Srbije smatra da insistiranje na dodatnim izdvajanjima...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.