300 miliona evra za građevinarstvo

Izvor: B92, Tanjug, 08.Avg.2010, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

300 miliona evra za građevinarstvo

Beograd -- Ministar rada Rasim Ljajić je izjavio da je stanje u građevinskoj industriji teško i najavio program Vlade od 300 miliona evra za podsticanje građevinarstva.

Ljajić je novinarima, povodom 8. avgusta - Dana građevinara, rekao da nije trenutak ni za kakvo slavlje posebno u oblasti građevinarstva.

Dan građevinara obeležava porazna statistika. U prva tri meseca ove godine, ugovoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je čak 23 odsto manje poslova nego u istom periodu prošle godine, a od 100.000 građevinskih radnika posao ima tek 30 odsto.

Ministar rada i socijalne politike je posetio gradilište socijalno neprofitnih stanova namenjenih mladim bračnim parovima i osobama sa invaliditetom u bloku 61 na Novom Beogradu.

On je tokom posete je naveo da su u prvom kvartalu ove godine poslovi za 23 odsto manji u odnosu na isti period prošle, da je za 70 odsto pala proizvodnja i promet u ciglarskoj industriji i 20 odsto u proizvodnji cementa.

"Imamo rast industrijske proizvodnje", rekao je Ljajić, ali dodao da je uprkos tome u građevinarstvu "sumorna slika".

"Ono što vlada čini je donošenje zakona o podsticanju građevinske industrije Srbiji, za taj program će biti izdvojeno oko 300 miliona evra. Na prvoj sednici vlade biće odboreno prvih 13 projekata iz ovog programa", rekao je Ljajić.

On je pozvao lokalne samouprave i institucije da što brže konkurišu kako bi koristile sredstva iz tog programa i naveo da će to pomoći građevinskoj industriji i posebno domaćoj operativi.

Ministar je pozvao i sindikate i poslodavce da što pre zaključe granski kolektivni ugovor rekavši da su pregovori u toku, "da idu dosta teško", ali da se nada da će uprkos različitim stavovima uspeti da se nađe kompromisno rešenje između socijalnih partnera.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković je rekao da svaki napor vlade i društva da popravi stanje u građevinarstvu "sve zajedno vodi izlasku iz krize" i da će "vladin paket" u tome pomoći dodavši da građevinarstvo pored poljoprivrede treba "jako podržati".

Atanacković je kazao da je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora vrlo blizu i da smatra da nema mnogo stavki oko kojih se treba još dogovoriti sa sindikatima.

Predsednik Sindikata građevinarstva Srbije Nezavisnost Ranko Drljević, koji je uz Ljajića i Atanackovića obišao radove, kazao je da kada radi, građevinarstvo za sobom "vuče" i druge privredne grane i precizirao da je pre nekoliko meseci dogovoreno sa ostalim partnerima da se krene u izgradnju 500.000 kvadratnih metara stanova u Srbiji i da se nada da će se u septembru već krenuti sa tom izgradnjom.

Mrkonjić: Srbija postala veliko gradilište

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je, povodom Dana građevinara, da je Srbija posle dugogodišnje pauze ponovo veliko gradilište ističući da se grade autoputevi na koridorima 10 i 11 i da je ove godine u razvoj infrastrukture uloženo oko 850 miliona evra.

Mrkonjić je rekao da se izvode radovi na severnom i istočnom kraku Koridora 10 u Srbiji i da su počeli radovi na izgradnju autoputa Beograd - Južni Jadran.

"Prema tome, perspektiva naših građevinara u oblasti infrastrukture je velika i već danas u Srbiji ima oko 850 miliona evra uloženih u realizaciju tih značajnih projekata i to je ono što je za nas najvažnije", naveo je Mrkonjić.

On je kazao da je u bivšoj Jugoslaviji domaća građevinska industrija bila najbolja izvozna grana u privredi i da će građevinari učestvujući u izgradnji koridora steći iskustva da ponovo rade u inostranstvu i budu najvažnija izvozna grana naše ekonomije.

Ministar je dodao da se to odnosi i na industriju građevinskog materijala i visokogradnju.

Mrkonjić je ukazao da da će se graditi jeftini stanovi za građane, koji će se prodavati po pristupačnim cenama i naveo da je u Srbiji potrebno izgraditi oko 150.000 stanova od čega oko 100.000 u Beogradu.

Ministar za inforastrukturu je kazao da država vodi računa i ispunjava obaveze prema građevinarima, kao i da su međunarodni krediti koji dolaze u našu zemlju garancija da su projekti koji se realizuju dobri.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.