Otrov u srpskoj hrani (2): Domaća pršuta iz Urugvaja

Izvor: Vesti-online.com, 26.Feb.2013, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otrov u srpskoj hrani (2): Domaća pršuta iz Urugvaja

Mada veterinari i lekari upozoravaju da švercovano meso, koje u ogromnim količinama iz Crne Gore i s Kosova ilegalno ulazi u Srbiju, može biti opasno za ljudsku upotrebu, a policija nedeljno privede bar po jednu grupu švercera i oduzme tone brazilske govedine i svinjetine, posao i dalje cveta u Novom Pazaru, Tutinu, Raški, Leposaviću, Zubinom Potoku. Računa se da se ovim "biznisom" bavi više stotina ljudi sa obe strane granice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Deo mesa poreklom iz Brazila, Argentine i Urugvaja suši se u Lešku, Leposaviću, Zubinom Potoku, Raški i Novom Pazaru, gde je niklo na desetine priručnih sušara, a potom se najčešće kao "domaća" pršuta prodaje širom Srbije. Među kupcima su, to je javna tajna, i neke velike klanice, ali i renomirane trgovine u velikim srpskim gradovima, pa i u Beogradu.

Bataci iz NATO rezervi

Jedno vreme sever Kosova i Raška oblast bili su preplavljeni pilećim batacima s Kosova. Piletina na Kosovo stiže iz NATO rezervi pošto joj istekne rok, a u nekim kosovskim gradovima ceo paket od šest kilograma kupovao se za jedan evro. Deo sumnjivih bataka na Kosovo stiže i kao humanitarna pomoć.

Veća količina ovog mesa, smrznutog ili sirovog (sve zavisi koliko je vremena provelo na putu od luke Bar ili od nekog magacina u Prištini), može se naručiti "kod poznatih prodavaca" ili slobodno kupiti u većini mesara i kvantaškoj pijaci u Novom Pazaru odakle se potom, raznim kanalima, transportuje kupcima širom Srbije.

Za prelaz u Srbiju obično se koriste alternativni pravci preko planine Rogozne i jezera Gazivode koje je, uprkos stalnom prisustvu policije, teško pokriti jer šverceri imaju vojne kamione, čamce, džipove i druga terenska vozila kojima lako zaobiđu policijske patrole. U Raškoj je svojevremeno zbog saradnje sa švercerima uhapšeno 20 policajaca i nekoliko carinika.

- Meso obično brodom stiže do Bara odakle se u Srbiju prebacuje direktno ili preko Kosova. Brod ne odlazi dok se ne isprazni, meso je odličnog kvaliteta, sve sama pečenica, ali nema potrebne papire i deklaracije, nisam čuo da je nekome nešto falilo, a koristi se na gotovo svim svadbama i drugim veseljima jer je upola jeftinije od domaćeg. Problem je jedino što se više puta odmrzava i zamrzava - kaže jedan od švercera koji je do sada preko granice proterao bar 50 tona.

Piletina s deponije

Novi Pazar i okolinu svojevremeno je potresla informacija da je grupa švercera kupila pileće meso na deponiji smeća Golo brdo u nameri da ga proda na novopazarskoj kvantaškoj pijaci. Bilo je to meso poreklom s Kosova koje je policija oduzela, a inspekcija "bacila" na smeće. Šverceri su pokušali da vrate meso, ali je celu akciju pratila i policija, pa su građani pošteđeni zaraze, a šverceri su završili u zatvoru.

S druge strane, veterinari upozoravaju na opasnost.

- Meso koje nema potrebnu deklaraciju nije za ljudsku upotrebu jer je opasno. Ko zna šta sve jedemo - samo zahvaljujući sreći, do sada nije bilo većih epidemija. Možda je to meso i bilo ispravno, ali dok stigne raznim kamionima i prikolicama može da se pokvari 100 puta - upozorava poznati novopazarski veterinar.

Osim mesa, u Srbiju, mahom s Kosova, stižu i ogromne količine pilećih bataka, svih vrsta pašteta, salama, viršli i kompletan program ribe i konditorskih proizvoda iz Slovenije, Bosne i Hrvatske. Na novopazarskoj kvantaškoj pijaci, a i u nekim veleprodajama, u ponudi je čuvena Podravkina jetrena pašteta koja se "proizvodi" u Prištini.

Pazarac Edib Baković kaže da se običan građanin od toga ne može odbraniti:

- Falš paštete i falš sardine s Kosova idu kao alva jer su znatno jeftinije od originala, ima ih u celoj Srbiji, retko ko i primeti da su pakovane u Prištini, a da li ćemo zaraditi neku stomačnu bolest ili nešto još gore je čista lutrija!

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.