Brnabić: Nezaposlenost u Srbiji prvi put ispod 10 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2020, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Nezaposlenost u Srbiji prvi put ispod 10 odsto

U prostorijama Omladinskog kluba za mlade u Raškoj danas je otvorena "Samousluga za mlade" čiji je cilj da nezaposlenim mladim osobama koje nisu u procesu školovanja na jednom mestu pruži sve informacije o dostupnim mogućnostima za njihovo aktiviranje.

Događaju je prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić koja je rekla da je aktuelna vlada uradila puno na smanjenju nezaposlenosti u Srbiji, ali da ima još da se radi.

Nezaposlenost u našoj zemlji je 2012. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bila više od 25 odsto, a sada je 9,5 odsto, precizirala je Brnabić i dodala da je prvi put nezaposlenost u Srbiji, od kada se meri, ispod deset odsto.

"To je veliki uspeh", istakla je premijerka, ali i dodala da je i dalje veliki problem nezaposlenost mladih jer od ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji više od 20 odsto su mladi.

Navela je da je to opet mnogo bolje nego što je bilo 2012. godine, ali da ne možemo biti zadovoljni.

Zbog toga je, istakla je, vlada napravila čitav set mera koji se odnosi isključivo na mlade. Brnabić je navela da će sutra prisustvovati konferenciji o preduzetništvu i lansiranju nacionalnog takmičenja "Startuj legalno 2020" na kojoj će biti reči o svim podsticajima za mlade, ostvarenim rezultatima i daljim planovima.

Navela je da je potrebno uraditi mnogo više kako bi bila smanjena nezaposlenost mladih i kako mladi ne bi odlazili u inostranstvo.

Brnabić je, između ostalog, navela da su od ove godine uvedene posebne poreske podsticaje za firme koje zapošljavaju mlade.

"Od ove godine, ukoliko kompanije zaposle nekog ko do tada nije imao posao, a to se pre svega odnosi na mlade, 2021. godine te kompanije će biti oslobođene 70 odsto plaćanja poreza na zaradu, u 2022. godini 65 odsto, a u 2023. godini 60 odsto", pojasnila je Brnabić.

Premijerka je rekla da će vlada dati više nego ikada za zapošljavanje mladih kao podsticaj da otvore svoje kompanije.

Pomenula je i dualno obrazovanje koje, istakla je, za sada daje jako dobre rezultate.

U školama koje učestvuju u programu dualnog obrazovanja čak 80 odsto učenika, nakon školovanja, ostaje kod poslodavca kod koga su bili na praksi.

"Usvojili smo Zakon o dualnom obrazovanju u visokoškolskim ustanovama i očekujem da će zaposlenost nakon obrazovanja biti mnogo veća u Srbiji, kao i da će biti mnogo bolja komunikacija i odnosi između naše prosvete i privrede", dodala je Brnabić.

Navela je da je njena poseta Raški rezultat sastanka koji je imala na inicijativu Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) u Novom Sadu, u decembru prošle godine.

"Razgovarali smo o problemima mladih, šta vlada radi za njih, šta ne radimo dovoljno dobro. Bilo je tu dosta konstruktivnih kritika", rekla je premijerka i podsetila da joj je tom prilikom upućen poziv da poseti Rašku i vidi dobar primer kako lokalna samouprava treba da radi sa mladima.

Ona je u Raškoj obišla i kontrolnu zgradu i postrojenje u fabrici za preradu otpadnih voda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.