TRADICIONALNI PRVOMAJSKI URANAK NA BUKULJI

Izvor: Kurir, 30.Apr.2011, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRADICIONALNI PRVOMAJSKI URANAK NA BUKULJI

ARANĐELOVAC - Tradicionalni prvomajski uranak, koji je zamenio nekadašnji đurđevdanski, biće i ove godine organizovan na Bukulji, gde će Omladinski savet, Turistička organizacija i opštinska Komisija za manifestacije organizovati etno-program.

Predstaviće se osam mesnih zajednica koje su na Susretima sela imale najbolje pevače, zdravičare, folklorne ansamble, duete, instrumentaliste i grupe pevača izvornog melosa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kao i kulturno-umetnička drustva "Abrašević", "Šamot", "Elektroprcelan", "Sretenje" i folklorni ansambl iz Venčana.

Prvomajski uranak, nekada radnički i zanatlijski pokret za ljudska prava i bolje uslove rada je tokom minulog veka, a i danas, izgubio suštinski smisao u Aranđelovcu i postao kulturno-zabavna manifestacija, koju su, zavisno od prilike do prilike, organizovali planinari, omladinci, radnici, sindikati.

Menjao se i naziv okupljanja, od majske noći, preko praznika rada do uranka, ali je ostala skoro jednovekovna tradicija da se tih prvih majskih dana odlazilo na Bukulju, često u predvečerje praznika kada su se palile baklje i provodila noć pod vedrim nebom, ili se u ranu zoru pešačilo do vrha Bukulje, gde se nalazilo saborno mesto svih događanja.

U pisanim dokumentima ostalo je zabeleženo da su se tokom Drugog svetskog rata, 2. maja 1942. godine, na Bukulji sastali mnogi Aranđelovčani da praznik rada proslave zajedno sa borcima iz Šumadije koji su tada bili na tom terenu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.