Sindikati u Prvomajskom proglasu: Borba za radnička prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2021, 11:55

Sindikati u Prvomajskom proglasu: Borba za radnička prava

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) poručio je u Prvomajskom proglasu da je pandemija korone promenila sve, da je prekarni rad, rad u kojem ne postoji sigurnost zaposlenja, koja se smatra osnovnim elementom ugovora o radu, postao svakodnevnica i da se otkazi dele i mejlovima i sms porukama, ali i da, iako je pandemija obustavila mnoge uobičajene aktivnosti - borba za radnička prava neće mirovati.

"Pandemija korone, koja već predugo traje, promenila je svet, živote >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i navike ljudi, način rada i komunikacije, modele saradnje i poslovanja", navodi se u proglasu.

Takođe da ekonomska kriza, prouzrokovana zaključavanjem, izolacijom, smanjenim obimom proizvodnje, propadanjem preduzeća i čitavih grana proizvodnje, ostavlja nesagledive posledice.

"Prekarni rad postaje svakodnevica, a otkaze dele mejlovima i sms porukama. Ugovori se potpisuju na mesec ili nešto više dana, a nakon toga ne produžavaju, 'lizing' agencije sve više imaju posla sa radnikom, kao glavnom robom za trgovanje, zaposleni svojevoljno potpisuju 'blanko otkaze'...Zakoni se menjaju gubeći svaki smisao i dušu. Radnicima se nude usmeni ili pisani ugovori, kojima nisu regulisana njihova osnovna prava iz rada. Sindikat se i dalje gleda kao na 'nužno zlo', čiji se zahtevi za poštovanje prava radnika ocenjuju kao kočnica razvoju i ignorišu".

SSSS navodi da otkaze dobijaju i žene koje su ostale u drugom stanju i da se zaposleni nezakonito premeštaju na lošije plaćena i neadekvatna radna mesta.

Sve je više primera otpuštanja zbog sindikalne aktivnosti ili zbog obelodanjivanja detalja o krađi i korupciji u preduzećima, ukazuje SSSS.

"Može li se neoliberalnom kapitalizmu čiji je jedini cilj profit odupreti neka snaga iza koje će stati radni čovek? Odgovor je može, sindikat.

Jer, sindikat je bio i ostao oslonac radničkoj klasi i istinski borac za bolji i pravedniji svet. Zato, na naš i vaš praznik, Međunarodni dan rada, ponovo sprečeni da se tradicionalno okupimo, sa svojih radnih mesta ili od kuće, podignimo glas kako bi nas svi jasno čuli i razumeli.

Pokažimo da, iako je pandemija obustavila mnoge uobičajene aktivnosti, borba za radnička prava neće mirovati", poručio je SSSS.

Ta sindikalna organizacija ističe da neće stati dok ne dokaže poslodavcima i državi da bez radnika nema napretka, jer su radnici ti koji stvaraju, grade, uče i leče.

Takođe, da će se oštro suprotstaviti svakom pokušaju da opravdani, ali i oročen rad iz dnevnih soba i trpezarija u sopstvenim domovima, postane pravilo pojedinih poslodavaca i da ugovori o radu na neodređeno postanu samo izuzetak.

"Pokažimo odgovornost za svoje porodice i kolege, poštujući preporuke naših heroja, lekara u prvim borbenim redovima u crvenim zonama, jer borba za život i zdravlje se nastavlja. I ne zaboravimo, samo udruženi, jedinstveni i solidarni možemo se izboriti za veća prava, bolje uslove rada i veće zarade, za bolju budućnost Srbije u kojoj rastu naša deca.

Svim radnicima i njihovim porodicama želimo dobro zdravlje i srećan Međunarodni dan rada, poručuje SSSS.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.