Izvor: Glas javnosti, 01.Maj.2011, 07:16 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Dobra ponuda mesa za praznike, tražnja smanjena
BEOGRAD - Ponuda mesa u Srbiji pred prvomajske praznike je dobra, cena je standardna, ali je tražnja dosta smanjenja, izjavio je Vojislav Stanković iz Centra Privredne komore Srbije za naučno istraživački rad.
- I pored praznika, tražnja mesa je znatno smanjena zbog slabe kupovne moći i niskog standarda - istakao je Stanković.
Podsećajući da je potražnja već nekoliko godina manja, on je dodao da se i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << potrošnja mesa u Srbiji spustila na "dosta nizak nivo".
- Imate godišnju potrošnju od 3,6 kilograma junećeg mesa po stanovniku, 16,8 kilograma svinjskog, 16,6 kilograma živinskog i oko četiri kilograma ribe. To je sve ukupno oko 43 kilograma, što je veoma malo, skromno - objasnio je Stanković.
U Srbiji je pred prvomajske praznike, kao i pre Uskrsa, ponuda svežeg i prerađenog mesa dobra, a potrošači su u prilici da meso za prazničnu trpezu nabave po nižim cenama.
Gotovo svi hiper i super marketi u zemlji imaju u ponudi u vikend akcijama sveže meso po "pristupačnijim cenama".
U "Maksiju" u prvomajskoj akciji kilogram ćevapa i pljeskavica košta po 259,90 dinara, svinjska pleća bez koske 299,90, koliko staje i svinjski vrat sa koskom. Svinjska dimljena pečenica košta 799,80 dinara.
"Idea" svojim potrošačima kilogram sveže prasetine nudi za 299,99 dinara, dok se za isti novac može kupiti i kilogram svinjske plećke. Za jedan kilogram svinjskog rolovanog mesa treba platiti 369,99 dinara, ćevapa 389,99 dinara, a dimljene pečenice 919 dinara.
Na vikend akciji u "Super veru" je svinjski but koji košta 339,90 za kilogram, svinjski kare (leđa) 319,90, dok kilogram junećeg buta košta 465,90, koliko iznosi i cena mlevene junetine. Kilogram ćevapa i pljeskavica koštaju po 399 dinara.
Ponuda žive stoke na pijacama u Srbiji takođe je bila bolja zbog uskršnjih i predstojećih prvomajskih praznika, i to pre svega prasadi i jagnjadi.
Na stočnim pijacama u Srbiji prošle sedmice se cena jagnjadi kretala od 200 do 280 dinara po kilogramu, a dominantna cena iznosila je 240 dinara. Najviša cena jaradi bila je 230 dinara, a najniža 200 dinara, što je bila i dominantna cena.
Ovce su koštale od 100 do 130 dinara po kilogramu, a najčešća cena bila je 100 dinara. Cena prasadi telesne mase manje od 15 kilograma iznosila je od 160 do 200 dinara, a najčešća cena bila je 170 dinara. Za prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma trebalo je izdvojiti od 160 do 200 dinara, a najčešća cena bila je 160 dinara.