Besmrtni puk u Kikindi - sećanje na herojske dane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2019, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besmrtni puk u Kikindi - sećanje na herojske dane

Besmrtnim pukom, Kikinđani su prvi put proslavili Dan pobede 9. maj polažući vence na spomen obeležja i šetajući Gradskim trgom noseći fotografije i portrete svojih predaka, dece i svih onih koji su učestvovali u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i u ratovima devedesetih godina. U Besmrtnom puku učestvovali su potomci, ali i preživeli učesnici u ratovima.

Kiša, hladno vreme i oblačan dan podsetili su Marka Vukovića iz Ruskog Sela kod Kikinde na vreme kada je sa svojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 16 godina započeo borbu protiv okupatora u Drugom svetskom ratu.

Bio je zarobljen, učesnik na Sremskom frontu, kurir i borac. Dan pobede, Besmrtni puk, podseća ga na herojske dane, na vreme kada se sloboda branila svim sredstvima.

''Pada mi sve teško jer su izginuli borci, streljani moji drugovi i drugarice i najteže mi je jer smo ipak bili prijatelji koji su se cenili i poštovali, jedno za drugoga davali živote'', kaže Marko Vuković, učesnik narodno oslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu.

Besmrtni puk znatno emotivnije doživeo je Vladimir Radić, Kikinđanin koji je nosio sliku svoje majke pamteći je kao ženu ruskog porekla koja je došla na sever Banata iz Nemačke i tu položila svoj život. Bila je ovo prilika da i drugima prenese utiske.

''Gledao sam Vojnu paradu u Moskvi pa sam i zbog toga emotivan, a voleo bih da se ovako nešto održava i kod nas u Srbiji i da gajimo lepa osećanja prema svima koji su izvojevali slobodu'', ističe Vladimir Radić.

Sliku svog dede Nedeljka Miladinova, kapetana iz Amerike, nosio je ponosno njegov unuk istog imena. On je nastavio vojnu tradiciju u porodici, bio učesnik raznih parada i marševa, a danas se kao rezervni vojni strešina prisetio dede koji je preko okeana došao da brani otadžbinu.

''Zarobljen je bio na početku rata, deportovan u Nec na granici sa Nemačkom, a kada je pobegao vratio se nazad u  Jugoslaviju i priključio se ponovo borbi za slobodu", kaže Nedeljko Miladinov, rezervni vojni starešina.

Besmrtni puk prvi put marširao je u Kikindi u organizaciji Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije 1912 - 1920. godine i Grada Kikinde.

Program su uveličali članovi Akademskog društva za negovanje muzike ''Gusle'' i Hora Ruskog doma iz Beograda.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.