Vanredna situacija u Prokuplju i Žitorađi

Izvor: JuznaSrbija.info, 05.Mar.2018, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredna situacija u Prokuplju i Žitorađi

Vanredna situacija usled naglog rasta vodostaja na vodotokovima prvog i drugog reda na području opštine Prokuplje i Žitorađa na snazi je od jutros, od kada je nakon brzog otapanja snega zbog kiše koja je padala tokom noći, čitav sklop nepovoljnih vremenskih prilika poprimio razmere elementarne nepogode.

U opštini Žitorađa su poplavljene oranice i poljoprivredno zemljište, a voda je došla i do pojedinih >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << kuća i objekata.

Naglo otapanje snega, koga je po zvaničnim podacima u Prokuplju bilo i do 59 centimetara a u planinskom području i preko jednog metra, za manje od samo 24 časa u potpunosti je napunilo sve vodotokove drugog reda na području naše opštine. Veliko slivno područje sa Kopaonika, Jastrepca i Pasjače je i u rekordno kratkom roku do maksimuma napunilo i korito reke Toplice koja danas beleži vodostaj u Pepeljevcu 246 cm, u Prokuplju 225 i u Doljevcu 249 cm.

Ovi podaci najbolje govore koliko znači sve ono što je urađeno u prethodnom periodu na uređenju i proširenju rečnih korita reke Toplice u Prokuplju kao i Maloplanske, Draguške, Trnavačke i ostalih reka koje su vodotokovi drugog reda. Razmere šteta sigurno bi bile daleko veće, a situacija znatno teža od ove koju silom prilika sada imamo. Snaga prirode je još jednom pokazala svoju moć pa je ovo najveći vodostaj, u poslednjoj deceniji, na tako velikoj dužini svih naših reka na području prokupačke i susednih opština.

Na svim kriznim tačkama, kojih je poprilično na svim stranama naše opštine, angažovane su mašine i preko 150 ljudi iz javnih preduzeća, ustanova, lokalne samouprave, štaba i sektora za vanredne situacije kao i privrednih subjekata koji na sve načine pokušavaju da se izbore sa nabujalim vodama i da priteknu u pomoć građanima kojima je to potrebno.

Za sve neophodne informacije i prijave eventualnih potreba za intervencijama otvoren je telefon  027/331-331

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.