Sporna kupovina firme iz Prokuplja

Izvor: Blic, 27.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna kupovina firme iz Prokuplja

Okružno javno tužilaštvo u Novom Sadu još proverava navode iz dve krivične prijave protiv ministra prosvete Zorana Lončara, koje ga terete da je kao suvlasnik firme „YU biznis" utajio porez preko 7,5 miliona dinara i zloupotrebio službeni položaj kako bi za sebe i svoje partnere pribavio višemilionsku zaradu trgovinom lekovima. U Tužilaštvu nisu mogli da odgovore da li će i kada će doneti akt o sprovođenju istrage jer je pretkrivični postupak pokrenut pre dve nedelje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<



Tužilaštvo trenutno proverava kako je moguće da je „YU biznis" za svega godinu dana uvećao kapital sa 10,4 miliona na neverovatnih 530 miliona dinara, a ministar Lončar svoj udeo u ovoj firmi od 25 odsto (koji je 30. marta 2005. kupio za 4.500 USD) nakon dve godine prodao za samo 500 dolara više. Naime, u jednoj od krivičnih prijava koju su podneli neimenovani profesori Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Lončar se tereti da je 29. maja 2007. godine prikrio pravu vrednost svog vlasničkog udela u ovoj firmi od oko 1,6 miliona evra, fiktivno ga prodavši prvobitnom vlasniku Nenadu Rončeviću za 5.083 USD i time izbegao plaćanje poreza i drugih dažbina državi za preko 7,5 miliona dinara.

Prema informacijama do kojih je došao „Blic", „YU biznis" je u martu 2006. godine za 40 miliona dinara kupio celokupnu imovinu preduzeća pod stečajem IPP „Topličanka" iz Prokuplja. „YU biznis" je još 50 miliona uložio za remont opreme i rekonstrukciju „Topličanke", da bi krajem decembra iste 2006. godine biro za veštačenje „Z Sting" iz Novog Sada kupljenu imovinu procenio na 557 miliona dinara ili na oko sedam miliona evra!

Prostom računicom može se uočiti da je razlika između uloženog i iznosa na koji je procenjena ta imovina samo devet meseci kasnije - ogromna. Međutim, ko je bio stečajni upravnik s kim je „YU biznis" sačinio ugovor o kupovini, ko je bio u odboru poverilaca koji je dao saglasnost na pomenutu pogodbu, kao i ko je za taj posao odobrio podizanje kredita, javnosti je nepoznato.

Ostalo je otvoreno i pitanje da li je ministar Lončar zloupotrebio službeni položaj. Prema članu 8 Zakona o sukobu interesa, „funkcioner je dužan da u roku od 30 dana od izbora, postavljenja ili imenovanja, prenese svoja upravljačka prava u privrednom subjektu na pravno ili fizičko lice".

Dostavljena dokumentacija istražnim organima

- S obzirom na to da je tendenciozno pisanje o kompaniji „YU biznis", utajama poreza i povezivanje sa ministrom prosvete prof. dr Zoranom Lončarom nama već proizvelo vrlo značajnu štetu sa vaše strane, želimo ovom prilikom da vam skrenemo pažnju da ne nameravamo da uzimamo učešće u sopstvenom blaćenju - naveo je Nenad Rončević, suvlasnik firme „YU biznis" (i direktor pokrajinskog odbora DSS čiji je Lončar predsednik) u odgovoru za „Blic", ocenivši da su anonimne krivične prijave „deo prljave predizborne kampanje određenih političkih činioca". On je potvrdio da je sve podatke i dokumentaciju, vezanu za poslovanje „YU biznis", već dostavio nadležnim istražnim organima, izrazivši očekivanje da će oni utvrditi zakonitost našeg poslovanja".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.