Proširenje kapaciteta Doma starih u Prokuplju

Izvor: JuznaSrbija.info, 04.Dec.2015, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proširenje kapaciteta Doma starih u Prokuplju

Dom starih u Prokuplju jedina je ustanova ovog tipa u Toplici. Svi kapaciteti su popunjeni, a od naredne godine, kada bude završena adaptacija, biće mesta za još 56 novih korisnika. Sredstva za bolje uslove života i smeštaja starih obezbedilo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

Na oglasnom panou nova rukotvorina vrednih korisnica Doma starih u Prokuplju. Slobodno vreme, a ima ga, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << kažu na pretek, neki koriste drugačije.

"Mi smo se organizovali samo tako! Kao i svuda, svako ima svoje društvo, a družimo se većinom svi zajedno, igramo karte, domine...", kaže Jovanović Živomir.

Marinko Novaković je 20 godina ovde. Zadovoljan je uslovima koje Dom pruža.

"Rođendane slavimo zajedno svaka dva meseca za one koji su rođeni u ta dva meseca. Organizujemo priredbe, dolaze nam deca iz grada, Kulturno-umetničko društvo "Abrašević", kao i volonteri iz Kulturnog centra", kaže Marinko Novaković.

Naredne godine Dom starih u Prokuplju obeležiće 30 godina rada. Jedina je ustanova ovog tipa u Toplici, i trenutno ima 136 korisnika.

"Trenutno je u toku adaptacija krova na starom delu zgrade. Sredstva u iznosu od milion dinara obezbedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja", kaže Vlada Zečević, direktor Doma starih u Prokuplju.

U planu je adaptacija novog dela zgrade i proširenje kapaciteta. Za ove namene nadležno ministarstvo izdvojiće 3,5 miliona dinara.

"Svaki Dom u Srbiji je ogledalo svih nas, jer svi mi idemo ka starosti i penziji. Kako se mi budemo odnosili prema nasim starijim sugrđanima, tako isto treba da očekujemo i za nas u budućnosti", kaže Aleksandar Jablanović, državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Nakon završetka adaptacije dom će dobiti još 56 mesta za smeštaj najstarijih.

RTS

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.