Preventivnim pregledima u Prokuplju do ranog otkrivanja malignih bolesti

Izvor: JužneVesti.com, 18.Sep.2019, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preventivnim pregledima u Prokuplju do ranog otkrivanja malignih bolesti

Skrining pregled mamografom na kancer dojke od početka godine Ginekološka služba prokupačkog Doma zdravlja uradila je kod 152 žene, a kod 14 žena uočene su maligne promene zbog kojih su upućene na dalju dijagnostiku i lečenje.

U ovoj ustanovi naglašavaju da se tokom preventivnih pregleda kod mlađih žena rade pregledi dojke ultrazvukom i kolor doplerom, a samo u slučajevima ako postoji sumnja na malignitet, one se upućuju i na mamografiju.

U našoj ustanovi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << se jednom nedeljno rade pregledi mamografom. To su pregledi koji si obavezni kod žena starijih od 50 godina. Ono što ćemo nastaviti u narednom periodu, to su povećane aktivnosti na edukaciji žena o značaju prevencije i otkrivanju bolesti u ranoj fazi, kada je i najveći procenat mogućeg izlečenja – rekla je portparol Doma zdravlja Violeta Mirković.

Ona podseća da Dom zdravlja ima svakodnevne redovne aktivnosti kada je u pitanju prevencija i zdravlje građana, a tokom ovog i narednog meseca, lekari ove ustanove će imati preventivne preglede u ambulanti koja je otvorena u krugu fabrika Leoni, gde su, kako kaže, ciljna grupa mladi ljudi od 19 do 34 godine, a pregled mogu obaviti i starije osobe ukoliko žele i imaju potrebu da provere svoje zdravstveno stanje.
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.