Plaketa Svetog Prokopija proti Slobodanu Petroviću

Izvor: JuznaSrbija.info, 18.Jul.2020, 14:04

Plaketa Svetog Prokopija proti Slobodanu Petroviću

Na Organizacionom odboru za obeležavanje gradske slave Sveti Prokopije, kodlučeno je da Plaketu Svetog Prokopija za 2020. godinu, dobije protojerej stavrofor Slobodan Petrović, u gradu Prokuplju poznat kao uzor svešteničkog čina, omiljen i uvažavan od strane vernika, dobar pastir crkve Svetosavske, koji je dao nemerljiv doprinos duhovnom i crkveno-graditeljskom >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << razvoju Prokupčana.

Pohvalnice Svetog Prokopija ove godine će dobiti, Narodna biblioteka „Rade Drainac“, književnik Sibin Šović i volonteri Crvenog krsta Prokuplje.

U obrazloženju za dodelu ovog prestižnog priznanja, stoji da je Narodna biblioteka „Rade Drainac“ najstarija ustanova kulture u Topličkom okrugu,  da stručnim kadrom i knjižnim fondom predstvlja lidera u kulturi Topličkog okruga, kao i  da je na vrhunskom nivou 2019. godine, obeležila dvostruki jubilej 50. godina Drainčeve književne susrete i 120. godina od rođenja Rada Drainca.

Laureat druge pohvalnice je Prokupčanin Sibin Šović, koji se, pored toga što je javnosti poznat kao dugogodišnji  profesor srpskog jezika, ističe i time što je objavio oko 30 književnih dela. Njegovi romani su pisani realističkim stilom i rasvetljavaju mnoge društvene probleme. Kao književni kritičar, Šović se pretežno bavi i proučavanjem i tumačenjem dela topličkih pisaca, a prikaze topličkih autora objavljuje najčešće u TOK-u i Topličkim novinama.

Volonteri Crvenog krsta u Prokuplju su dobitnici treće pohvalnice, a u obrazloženju za dodelu ove nagrade stoji, da je za to zaslužan njihov dugogodišnji i nesebičan rad. Gde god je bilo potrebno da pomognu svojim sugrađanima, oni su to i činili. Na poziv Kriznog štaba odazvali su se i za vreme vanrednog stanja i sve vreme brinuli o našim najstarijim sugrađanima, dostavljajući im potrebne lekove i hranu. Njihova požrtvovanost potvrđena je i tokom junskih poplava 2020. godine.

Ova značajna i prestižna priznanja ovogodišnjim laureatima, biće uručena u porti crkve Svetog Prokopija 21. jula, na dan gradske slave posle praznične liturgije, uz poštovanje svih preporučenih mera, u cilju sprečavanja infekcije korona virusom.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.