PRIMER ODGOVORNOSTI RODITELJA U Topličkom okrugu vakcinisano 95 odsto dece

Izvor: Blic, 29.Avg.2017, 06:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIMER ODGOVORNOSTI RODITELJA U Topličkom okrugu vakcinisano 95 odsto dece

U Topličkom okrugu, koga čine opštine Prokuplje, Blace, Kuršumlija i Žitorađa, broj vakcinisane dece MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja je iznad proseka u Srbiji - preko 95 odsto.

Sporadični slučajevi nevakcinisanja se javljaju kada je dete bolesno. Doktorka Verica Bojčić, pedijatar i načelnik Pedijatrijske službe u prokupačkom Domu zdravlja, ističe da je MMR vakcina potpuno bezbedna i da ona nema dilemu treba li decu vakcinisati ili ne, te >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da u suprotnom može doći do epidemije. Ona podseća da je uvođenjem MMR vakcine sedamdesetih broj obolelih višestruko smanjen, a epidemije su se proredile. Bojčićeva smatra da je uloga lekara, odnosno izabranog doktora u tome da stalno prosvećuje pacijente, te da se na taj način bori protiv neosnovanih strahova.

- Vrlo je sebično od roditelja koji su primili MMR vakcinu da je sada brane svojoj deci. Procenat negativnih reakcija je zanemarljiv. Neželjena dejstva se mogu javiti kod uzimanja bilo kog leka, tako da tvrdim da nema nikakvog opravdanja za to da roditelj uskrati svom detetu da se vakciniše - kaže dr Bojčić.

Ona podseća da u Topličkom okrugu godišnje MMR vakcinu primi 700 do 800 deteta. Naglašava da na roditelje najviše utiče negativna kampanja putem interneta i društvenih mreža, što je sasvim pogrešno jer je autor tih tekstova uglavnom nepoznat, te da roditeljima treba stručno objasniti zašto je vakcinisanje dobro za decu.
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U Topličkom okrugu 95 odsto dece primilo MMR vakcinu

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2017

U Topličkom okrugu, koji čine opštine Prokuplje, Blace, Kuršumlija i Žitorađa, broj vakcinisane dece MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja je iznad proseka u Srbiji - preko 95 odsto...Doktorka Verica Bojčić, pedijatar i načelnica Pedijatrijske službe u prokupačkom Domu zdravlja,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.