Niske temperature i kiša smanjuju rod voća

Izvor: JužneVesti.com, 04.Maj.2016, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niske temperature i kiša smanjuju rod voća

Nedavni mraz, niske temperature i obilne padavine proteklih dana negativno su se odrazile na pojedine poljoprivredne kulture.

Savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj službi u Prokuplju Jelena Dinić ističe da će zbog ovih nepogoda rod višnje i šljive biti manji. Ovo voće na području prokupačke opštine nalazi se na površini većoj od 4.000 hektara.

Mraz zabeležen u drugoj polovini aprila smanjiće rod višnje na području prokupačke >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << opštine za više od 30, a šljive i do 40 odsto – kaže Dinićeva.

Dodaje i da se, zbog obilnih padavina, i kod jagoda pojavio trulež.

Ipak, Dinićeva savetuje da čim vremenske prilike budu povoljne, voćari i ratari odmah treba da pristupe primeni zaštitnih sredstava kako bi koliko - toliko sačuvali prinose za ovu godinu i smanjili gubitke u svojim voćnjacima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.