Ko se najviše raduje kraju ledenog talasa?

Izvor: RTS, 28.Jan.2017, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko se najviše raduje kraju ledenog talasa?

Ledeni talas nije omeo samo drvoseče. Mnogima je sneg usporio posao ili zabavu. Poštarima zavejao puteve, pojedine iznenadio povredama. Ko se najviše raduje otopljenju?
Tamo gde nije prošla mehanizacija pešice idu malobrojni gorštaci iz planinskih zaselaka u okolini Prokuplja. Gotovo mesec dana okovani su snegom i ledom.

"Ja sam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pravo da vam kažem i zvao dva puta taj štab za nevreme, za nepogode, kažu mi ćemo to preneti, ali kako smo čuli da nema goriva dovoljno", navodi jedan meštanin planinskog sela.
Njegov komšija kaže da sneg čiste lopatama da bi autom mogli da prođu i odvedu dete u školu.
Meštani ovih sela daleko su od parkinga, pa i problema koje imaju Leskovčani. Nevreme je blokiralo gradske službe, a mesto za parkiranje teško je prepoznati. Od početka ledenog talasa nije naplaćena nijedna doplatna karta.
"To je vrlo pravilno, jer ne mogu kola da se parkiraju, znači klizavo je i ne naplaćuju", ističe jedan Leskovčanin.
Zbog niskih temperatura zakazali su i građani. Zima je pokolebala davaoce krvi, kojih je ovog januara bilo manje nego prethodnih godina.
"Prethodne četiri godine nismo imali potrebu da apelujemo na građane da daju krv, verovatno jer su i zime bile blaže. Takođe je bio primetan i veći broj odbijenih građana zbog respiratornih infekcija koje su učestale zbog vremenske situacije", objašnjava Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi.
Čak i tamo gde sezona počinje kad se temperatura približi nuli, ponekad na ruku nije išao dvocifreni minus. Na najmlađem beogradskom klizalištu zadovoljni su posetom, ali bilo je dana kada ga nisu ni otvarali.
"Iz razloga jer su bile tokom cele noći i celog dana padavine. Sneg je neprijatelj ledu, jer se zalepi i ne može da se očisti. Dakle, bile su veće količine snega i to je razlog iz koga smo samo dva puta za gotovo 40 dana od kada radi klizalište imali otkazivanje termina", napominje Ivan Aksentijević iz SRC Tašmajdan.
Dobra vest je da za kraj meseca meteorolozi predviđaju i kraj ledenog talasa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.