Finansijska pomoć Romkinjama koje idu u školu

Izvor: NaDlanu.com, 24.Mar.2012, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finansijska pomoć Romkinjama koje idu u školu

PROKUPLJE, 24. marta 2012. (Beta) - Humanitarna organizacija "Madjarski ekonomski fond" sa 1.600 evra godišnje finansiraće školovanje Romkinja, učenica srednje Medicinske škole "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju, rečeno je u subotu.

PROKUPLJE, 24. marta 2012. (Beta) - Humanitarna organizacija "Madjarski ekonomski fond" sa 1.600 evra godišnje finansiraće školovanje Romkinja, učenica srednje Medicinske škole "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju, rečeno je u subotu.Šef kancelarije za Rome u toj opštini Safet Sušica rekao je agenciji Beta da je poslednjih desetak godina postignut vidan napredak kod emancipacije žena te manjine u Prokuplju, pre svega zahvaljujući njihovom uključivanju u školski sistem."Koliko su to značajni rezultati najbolje govori statistički podatak da do 2002. godine gotovo nijedna devojčica Romkinja iz opštine Prokuplje nije pohadjala školu, a danas 30 njih pohadja Medicinsku školu a četiri studira", kazao je Sušica.On je na tribini "Ženske romske mreže" u Prokuplju izneo podatak da se sve više ženske romske dece danas školuje, kao i da romske devojčice posebno interesovanje pokazuju za srednju Medicinsku školu u tom mestu."Zbog toga smo konkurisali kod Medjarskog ekonomskog fonda koji je izrazio interesovanje da stipendira školovanje djaka romske nacionalne manjine koji pohadjaju tu školu", rekao je on.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.