Drainčeva nagrada  Slavomiru Gvozdenoviću, književniku iz Temišvara

Izvor: JužneVesti.com, 07.Avg.2023, 13:22

Drainčeva nagrada Slavomiru Gvozdenoviću, književniku iz Temišvara

Jednoglasnom odlukom žirija kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović, prestižna Drainčeva književna nagrada koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" u Prokuplju, ove godine je dodeljena književniku iz Temišvara Slavomiru Gvozdenoviću za zbirku pesama Disanje na pseće škrge.

Govoreći o nagrađenoj knjizi, predsednik žirija je naglasio da se radi o poeziji koja je nastala >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kao simbioza ličnih doživljaja i kolektivnog iskustva, te da se po mišljenju žirija radi o jednoj od najboljih do sada objavljenih pesničkih knjiga tog autora.Nagrađena knjiga poezije; Foto: Lj. M.

Poezija Gvozdenovića objedinjuje lični doživljaj i kolektivno iskustvo i to se najbolje iskazuje i kroz naslov nagrađene knjige Disanje na pseće škrge, koji govori o tome da je život arena u kojoj se dešavaju surove i lepe stvari, a u sudaru jednog i drugog nastaje između ostalog i umetnička kreacija - kaže Maksimović.

Smatra da je ova nagrada značajna i za srpsku dijasporu u Temišvaru jer je ovo za njih znak da matična država misli o njima, prati njihov rad i da ih ne posmatramo kao neku stranu književnost već nekoga ko je deo naše kulture.

I sam Drainac kao književnik i čovek uvek je posmatrao srpsku književnost, kulturu i srpski narod kao jedinstveno biće, nisu ga interesovale granice već je za njega sve to bilo kao jedna celina. Kao glavni lirski junak Gvozdenovićeve poezije pojavljuje se srpski jezik u liku raskošno odevenog "večnog mladića" čija je bogata leksika, ali i rodna melodija izvor i utoka pesnikovog umetničkog nadahnuća - tvrdi Maksimović.

Dodaje da je odluka žirija doneta jednoglasno i podseća da je na ovogodišnjem konkursu za Drainčevu nagradu pristiglo 45 knjiga poezije, a da je tročlani žiri najpre izabrao 10 naslova, a onda i uži izbor od tri knjige među kojima je izabrana i nagrađena poezija Gvozdenovića.

Slavomir Gvozdenović je rođen 1953. godine u Temišvaru gde je i završio Srpsku gimnaziju. Studirao je na Filološkom fakultetu u Bukureštu, a doktorirao 2000. na poeziji Vaska Pope.

Radi se o istaknutom srpskom pesniku koji već četiri decenije stvara, živi i radi u dijspori, objavio je do sada 40 knjiga poezija, od čega devet u Srbiji, četiri na rumunskom i po jednu na poljskom, engleskom i mađarskom.

Među objavljenim knjigama pesama su između ostalog i naslovi Krila i pomalo vatre 1979., Lirika 1981., Vedro otvaranje kamena 1985., Podvlačenje crte 1988., Srpska molitva u Temišvaru 1991., Kornjača silazi na Dunav 2013., Granica Severa 2019. Pored pisnja poezije, Gvozdenović je bio i urednik, prevodilac, antologičar i univerzitetski predavač.

Poezija mu je prevođena na 15-ak jezika, a dobitnik je i više značajnih književnih priznanja i nagrada u Rumuniji, Srbiji i Republici Srpskoj, između ostalog dobio je odlikovanje predsednika Srbije, Rumunije i Srbije i Crne Gore.

Gvozdenović je i član Saveza pisaca Rumunije, Udruženja književnika Srpske, Književnog društva Kosova i Metohije, Društva književnika Vojvodine, a počasni je i član Udruženja književnika Srbije.

Inače, nagrada "Drainac" će biti dodeljena u okviru obelažavanja drugog dela 54. Drainčevih književnih susreta koji će početi 28. avgusta, kada će biti i uručena nagrada ovogodišnjem dobitniku.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Slavomiru Gvozdenoviću nagrada "Drainac"

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Avg.2023

PROKUPLJE - Uglednu nagradu "Drainac" za 2023. godinu, koju dodjeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" iz Prokuplja, dobio je Slavomir Gvozdenović, srpski pjesnik iz Temišvara, za knjigu "Disanje na pseće škrge", koju je objavio beogradski "Arhipelag".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.