Američki vojnici završili obnovu vrtića

Izvor: Politika, 01.Sep.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki vojnici završili obnovu vrtića

Nadam se da će naš doprinos pomoći da postanemo iskrena braća, kao što smo bili u dva svetska rata, kaže major Danijel Šenk

Prokuplje – Kad su juče ujutru predškolci došli u dečju ustanovu „Neven”, bili su prijatno iznenađeni. Njihovi stari objekti dobili su nov izgled, kako spolja, tako i unutra. Sve blista u pastelnim bojama: fasade, prozori, nameštaj... Prezadovoljni su i pripadnici Nacionalne garde američke Savezne države Ohajo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji su ovde mesec dana radili zajedno sa vojnicima 310. bataljona Treće brigade Vojske Srbije. Američka vlada finansirala je obnovu dve zgrade vrtića sa preko 100.000 dolara.

Dušanka Pavlović, direktorka predškolske ustanove „Neven” zahvalila je vojnicima obe zemlje, a američkim poručila: „Nama vaspitačima, deci i roditeljima ostaje da pamtimo veliku pomoć gardista iz Ohaja i naših vojnika.”

Deca iz ovdašnjeg obdaništa darivala su svojim crtežima sve vojnike i priredili im malu priredbu. Potom je otkrivena ploča koja podseća na rad vojnike Srbije i SAD, a zasađeno je i drvo prijateljstva.

O svojim najlepšim utiscima iz Prokuplja govorili su za naš list major Majkl Horenšio, rukovodilac radova uz Prokuplju, vodnik Tomas Stefen, inače poštar u Bolingrinu, vojnik Jerek Kensela... Svi oni ističu drugarstvo sa srpskim vojnicima, ljubaznost Prokupčana, izuzetnu okolinu, dobru zabavu, hranu i iznad svega – srpsku rakiju i lepe žene. „Ne smem ženi da pričam koliko su Srpkinje lepe, a o rakiji hoću” – kaže Stefen. Kensela na to dodaje da nema devojku u Americi, sigurno bi jednu poveo odavde.

Major Danijel Šenk, rukovodilac celokupnog projekta pomoći Srbiji, kaže da je već treći put u Srbiji, ali da mu niko nije pomenuo bombardovanje 1999. godine. Na naše pitanje da li ovi poslovi koje rade zajedno sa našom vojskom doprinose prevazilaženju posledica toga, on je rekao: „Nadam se da će naš doprinos pomoći da se nesporazumi prevaziđu i da postanemo iskrena braća, kao što smo bili u dva svetska rata.”

D. Borisavljević

[objavljeno: 02/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.