Za „Telekom se bori sedam kompanija sa 4 kontinenta

Izvor: Press, 10.Dec.2010, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za „Telekom" se bori sedam kompanija sa 4 kontinenta

Sedam svetskih kompanija prijavilo se za učešće na tenderu za kupovinu „Telekoma". Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu finansija Vuka Đokovića, juče je istekao rok za prijavu, a oni koji još nisu uplatili 10.000 evra za otkup dokumentacije, to mogu da učine i naknadno. Prema Đokovićevoj oceni, interesovanje za „Telekom" je iznad svih očekivanja.- Sama prijava za učešće je ozbiljan korak, koji zapravo i podrazumeva da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << zainteresovana kompanija i otkupiti tendersku dokumentaciju - kaže Đoković.
Prednost Evropljanima
Dokumentaciju su do sada otkupile četiri kompanije - „Dojče telekom", „Frans telekom", „Telekom Austrija" i meksički „Amerika movil", dok su u procesu otkupa egipatski „Veder investment", turski „Turksel" i ruski „Vimpelkom".
Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić ocenjuje da bi najbolje bilo da većinski vlasnik postane neka od telekomunikacionih kompanija iz Evrope, u kojima država ima stratešku kontrolu. Kako kaže, prednosti sve tri evropske kompanije su veliki broj korisnika, profitabilnost njihovog poslovanja, savremena tehnologija i višegodišnje prisustvo u regionu.
- Kupovina tenderske dokumentacije od strane ruskog „Vimpelkoma" i turskog „Turksela" deo je strategije vodeće ruske investicione grupe „Altimo", iza koje stoji ruski tajkun Mihail Fridman, da se svrsta u red najvećih svetskih telekomunikacionih kompanija. Ovih dana oni privode kraju i kupovinu egipatskog „Oraskoma", u kojem „Veder investment" ima većinsko vlasništvo, nakon čega će „Vimpelkom" postati peta najveća telekomunikaciona kompanija na svetu - upozorava Savić.
Aukcija pred kamerama
On zaključuje da je „Dojče telekom" najozbiljniji i najbolji potencijalni kupac, pošto je više godina prisutan u regionu, a kupovinom većinskog vlasništva u srpskom „Telekomu" postao bi jedan od ključnih operatera u ovom delu Evrope. Ne treba zanemariti ni činjenicu da poseduje akcije u grčkoj kompaniji OTE, koja je skoro 15 godina prisutna u Srbiji, jer u vlasništvu ima 20 odsto kapitala „Telekoma".
Nacionalni operater će se, ukoliko više kompanija dostavi do 21. februara obavezujuću ponudu, prodavati na aukciji, pred TV kamerama.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.