Nova isključenja predajnika na Kosovu

Izvor: S media, 24.Apr.2010, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova isključenja predajnika na Kosovu

Kosovske vlasti isključile su jutros predajnike "Telekoma Srbije" u Štrpcu i Kosovskoj Kamenici, tako da je bez telefonske mreže 064 sada čitavo Kosovsko pomoravlje, u kojem živi oko 40.000 Srba.

U prekidu je i fiksna telefonija, tako da su srpska sela u tom delu Kosova i Metohije komunikacijski odsečena jedna od drugih.

U Štrpcu su monteri, uz jake snage policije, demolirali i predajnik regionalne televizije i radija “Herc”, koji emituju program na srpskom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << jeziku. U toj opštini živi oko 12.000 Srba.

Akcija montera kosovskog Telekoma, uz podršku policije u Štrpcu, izvedena je oko 6.30 sati, rekao je Tanjugu direktor TV “Herc” Bojan Mladenović.

On je kazao da nije dobio nikakvo objašnjenje zbog čega je uništen i predajnik TV i radija “Herc”, dodajući da su radnici presekli kablove, nasilno otvorili kontejner sa opremom i uništili sve što su mogli. Mreža 063 u Štrpcu je u funkciji.

Nastavak isključenja i demoliranja predajnika srpskih mobilnih operatera je najavljeno juče iz kosovske Regulatorne agencije za telekomunikacije (RAT).

Tokom jučerašneg dana na Kosovu je isključeno 14 stanica mobilne telefonije 064 i 063 mreže, a za danas je najavljeno isključene 10 preostalih stanica. U RAT-u su kazali da su odluku o isključivanju doneli zato što srpski operateri rade ilegalno na Kosovu.

Zbog prestanka mobilne mreže 064 i 063 u srpskim sredinama centralnog Kosova i drugim delovima pokrajine u blokadi su službe hitne medicinske pomoći, jer ne mogu da prime pozive pacijenata niti da stupe u kontakt sa ambulantama i bolnicama.

Pacijenti mogu da dobiju pomoć hitne medicinske službe samo oko dodju direktno u Domove zdravlja i ustanove hitne pomoći.

U blokadi su i druge službe koje ovdašnjim Srbima pomažu u svakodnevnom životu, a internet signal nije prekinut.



Isključenje mobilne mreže - represija prema Srbima


Direktor Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković ocenila je danas da odluka kosovskih institucija da isključe mobilne mreže Telekoma Srbije i Telenora predstavlja represiju prema Srbima u pokrajini.

Ocenivši da je "stanje vrlo zabrinjavajuće", Trajkovićeva je u izjavi Tanjugu navela da drugog dana bez mobilnih i fiksnih telefona na Kosovu postoji pojačano dovoženje pacijaneta u domove zdravlja.

Ona je rekla da ako je kosovska vlada htela da uvodi red i legalnost, onda je trebalo da pripremi stanovništvo na to, a ne da ostavi bolesne ljude, životno ugrožene da nemaju način da zatraže medicinsku pomoć.

"Hitnu pomoć, bez obzira što smo javnost obavestili da smo nabavili tri mobilna telefona kosovskog opratora Ipko niko ne zove", kazala je Trajkovićeva.

Ona smatra da su Srbi na centralnom Kosovu morali da imaju ponudu kakao da se organizuju radi bolesnih.

"Ukoliko se desi bilo kakav smrtni ishod mi ćemo morati da podnesemo prijavu ne smao protiv vlade Kosova, već i protiv medjunarodnih institucija jer je ovo potpuno nehumin i necivilicajski akt prema srpskoj zajednici", naglasila je Trajkovićeva.

Trajkovićeva je ocenila da "ovaj kontinuitet infrastrukturalnog pritiska na stanovništvo predstavlja novi modalitet koji ide paralelno sa povlačenjem Kfora, sa kamenovanjem Srba povratnika, sa kamenovanjem autobusa i suštinski predstavlja jednu strahovitu represiju i najavu pogoršanja bezbednosnog stanja za Srbe i motivisanja Srba, iako su izašli na kosovske izbore, da se pokrenu sa Kosova".

U toku razgovori Kermabona sa kosovskim institucijama

Portparol Euleksa Irina Gudeljević rekla je danas Tanjugu da su u toku razgovori šefa te misije Iv de Kermabona i predstavnika privremenih kosovskih institucija povodom uklanjanja predajnika mobilne telefonije na području centralnog Kosova.

Ona nije želela da precizira s kojim institucijama razgovara De Kermabon, ali je rekla da pretpostavlja da će tokom naredne sedmice Euleks zauzeti zvanižan stav u vezi s tim.

"Mi smo u potpunosti svesni šta se dešava sa operacijom uklanjanja predajnika, a dobili smo i informaciju srpskog Ministarstva za Kosovo i Metohiju", rekla je Gudeljevićeva.

Ona je kazala da Euleks ni na koji način nije umešan u tu akciju.

Kosovske vlasti nastavile su danas isljučenja signala srpskim operaterima mobilne telefonije na Kosovu, uz obrazloženje da je ta akcija legalna.

Isključenjem predajnika mobilne telefonije bez signala na mrežama 064 i 063 ostalo je, kako se pretpostavlja, oko 200.000 Srba i drugih stanovnika centralnog Kosova.

Da Euleks spreči kršenje prava Srba na Kosmetu

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da će predstavnici države Srbije od Misije Evropske unije za vladavinu praca (Euleks) zatražiti da interveniše i spreči kršenje ljudskih prava Srbima u pokrajini koja su ugrožena pošto je u većem delu pokrajine ukinut signal srpskih operatera mobilne telefonije.

Državni sekretar Ivanović je u izjavi Tanjugu ocenio da stanje na Kosmetu odavno nije bilo teže i da se "neko drznuo da prvi put od 1999. godine Srbima u pokrajini uskrati prav na komunikaciju."

U junu 1999. su, posle vazdušnog rata NATO protiv Savezne Repuiblike Jugoslavije, snage Ujedinjenih nacija, shodno rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti svetske organizacije, preuzele upravu nad južnom srpskojm pokrajinom.

“Onaj ko je doneo odluku o ukidanju srpskih operatera na Kosmetu, računa na strah, neizvesnost medju Srbima i njihov odlazak iz pokrajine,”rekao je Ivanović.

Ukoliko su to, po Ivanoviću, privremene institucije samouprave u Prištini i Medjunarodna civilna kancelarija u pokrajini, "onda oni snose potpunu odgovornost za eventualno iseljavanje srspke zajednice sa Kosova i Metohije".

Državni sekretar naglasio da zvanični Beograd od Euleksa traži intervenciju jer ukidanje srpskih operatera mobilne telefonije u pokrajini izaziva mnoge neželjene posledice, kao i da su time ugrožena osnovna ljudska prava Srba u pokrajini.

“Bolesnici ne mogu zvati hitnu pomoć, zdravstvene i skolske ustanove koje koriste Srbi izolovane su na ovaj način od ostatka sveta, novinari ne mogu raditi svoj posao i predstavnici medjunarodne zajednice na Kosovu moraju reagovati,” kazao je Ivanović.

SNV zatražilo reakciju Ujedinjenih nacija

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije (SNV) zatražilo je danas od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti da spreče isključenje signala operaterima mobilne telefonije iz Srbije u južnoj pokrajini - "Telekomu" i "Telenoru".

SNV je, u saopštenju, zatražilo i oštru reakciju zvaničnog Beograda, kao i predstavnika državnih institucija na Kosovu i Metohiji, koji bi, kako je navedeno, javnim manifestacijama trebalo da iskažu nezadovoljstvo.

"Brine nas to što predstavnici medjunarodnih institucija nisu osudili vandalizam koji, pored osnovnih ljudskih prava Srba u pokrajini, ugrožava i živote dece, bolesnih, starih, iznemoglih, kojima je komunikacija od životne važnosti", ističe SNV.

Generalni sekretar UN i Savet bezbednosti moraju učiniti sve kako bi prestali pritisci od privremenih institucija i dela medjunarodne zajednice, koji nemo posmatraju ugrožavanje osnovnih ljudskih prava Srba na KiM, medjunarodnog prava i Rezolucije 1244, navodi se u saopštenju.

SNV je ocenilo da je isključenje signala operaterima iz Srbije na Kosovu i Metohiji brutalni, nelegitiman i protivprvani čin.

Kosovska vlada podržava isključenje mreža 064 i 063

Kosovska vlada je saopštila da podržava odluke Regulatorne agencije za telekomunikacije za isključenje predajnika mobilnih telefonija "Telekoma Srbije" i "Telenora", ističući da je reč o uspostavljanju zakonitosti na tržištu telekomunikacija na Kosovu.

“U toj funkciji, vlada vidi i najnovije postupke Regulatornog autoriteta za telekomunikacije za sprečavanje ilegalne delatnosti nelicenciranih i neovlašćenih operatera mobilne telefonije u Republici Kosovo”, navodi se u saopštenju nelegalno proglašene "države", izdatom kasno sinoć.

Kosovska vlada navodi da ovi "zakonski koraci" nisu upereni ni protiv jedne odredjene nacionalnosti ili države, već protiv svih onih operatera koji nisu ispoštovali važeće zakonske norme i poziva sve da ne zloupotrebljavaju institucionalno zalaganje za stvaranje tržišta lojalne konkurencije u telekomunikacijama, u političke ciljeve.

“Vlada reafirmiše svoju posvećenost funkcionisanju reda i zakona, stvorivši prostor i podstičući sve medjunarodne i regionalne investitore da investiraju u Republici Kosovo”, podvlači se u saopštenju.

Mobilne telefonije "Telekoma Srbije" i "Telenora" na Kosovu ne funkcionišu duže od 24 sata, a prekidom su najviše pogodjeni kosovski Srbi.

Predajnici i antene mreža 064 i 063 isključeni su u centralnom Kosovu, Kosovskom pomoravlju i Štrpcu, pa je bez mobilne i većim delom bez fiksne telefonije oko 100.000 ljudi.

U eksploziji oštećen predajnik kosmetskog provajdera

U eksploziji koja se dogodila rano jutros u opštini Zvečan na severu Kosova i Metohije oštećen je antenski predajnik kosmetskog provajdera mobilne telefonije “Ipko”, rekao je Tanjugu zamenik regionlanog direktora Kosovske policijske službe (KPS) Ergin Medić.

Medić je kazao da se eksplozija, u kojoj nema povredjenih, dogodila u naselju Rudare, opština Zvečan, jutros oko 3 sata.

“Količina i tip eksploziva koji su upotrebljeni nisu poznati", rekao je Medić i dodao da je pričinjena materijalna šteta na stanici pomenutog provajdera.

Medić je dodao da su specijalizovane jedinice medjunarodnih Kosovskih snaga (Kfor), koje su sa KPS obavile uvidjaj, uzele uzorak eksploziva koji je prosledjen na ekspertizu.

Portparol Misije EU za vladavinu prava (Euleks) Kristina Herodes rekla je Tanjugu da je eksplozija u "Ipkovoj" mobilnoj stanici u naselju Rudare "nasilan čin koji predstavnici Misije EU na Kosovu osudjuju".
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Bez telefona celo Kosovsko pomoravlje

Izvor: Mondo, 24.Apr.2010

Po nalogu Prištine isključeni predajnici u Štrpcu i Kosovskoj Kamenici pa je bez mobilne ali i fiksne telefonije celo Kosovsko Pomoravlje. Uništen i predajnik TV i radija “Herc”. Predsednik Srbije osudio isključenja srpskih predajnika.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.