Izvor: B92, 24.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović: Pobeđujem u prvom krugu

Podgorica, Herceg Novi -- Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je juče da je ubeđen u svoju pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora.

"Mislim da će se ova kampanja završiti u prvom krugu i zato sam uveren da ovaj prvi krug treba da bude krug izbora predsednika, a ne odabira onoga ko bi iz kruga opozicije bio moj protivkandidat u drugom krugu", rekao je Vujanović za Radio Slobodna Evropa.

"Ubeđen sam da je to opredeljenje građana Crne Gore ka jednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jasnoj politici evropske integracije Crne Gore, koju sam veoma podržavao i bio joj predan, obezbeđenju bolje međunarodne pozicije Crne Gore", rekao je Vujanović.

"Bratski odnosi sa Srbijom"

Crnogorski predsednik Filip Vujanović najavio je danas da će, ako pobedi na predsedničkim izborima 6. aprila, nastaviti da gradi najbliže "bratske odnose Srbije i Crne Gore" i jačanje njihovih veza u svim oblastima.

Vujanović je, u okviru kampanje za predsedničke izbore, rekao da će njegova politika i dalje biti "politika dobrosusedskih odnosa, prijateljstva i ekonomske saradnje sa svima, prevashodno sa Srbijom, sa kojom Crna Gora tradiocionalno ima najtešnje veze".

"Gradeći odnos sa Srbijom, pokazao sam kako gledam na odnose dve bratske države, zauvek nezavisne, ali zauvek bratske", rekao je Vujanović.

On je rekao da u kampanji retko pominje svoje protivnike, jer želi da vodi pozitivnu kampanju u kojoj saopštava kakva bi trebalo da bude budućnost Crne Gore.

Upitan o sporu države i Srpske parvoslavne crkve o imovini u jeku kampanje, Vujanović je rekao da bi predsednik države trebalo da ima odnos prema crkvi i verskim zajednicama koji je primeren sekularnoj poziciji crnogorske države.

"Zaista sam smatrao i smatram da je dužnost predsednika države da se ne meša u crkvena pitanja, da ostavi organizaciju poslova crkvama i da traži, sa druge strane, i očekuje da se jednako tako crkva ne meša u poslove države", rekao je Vujanović.

Mandić: Tražiću vanredne parlamentarne izbore

Predsednički kandidat Srpske liste Andrija Mandić izjavio je sinoć da će, ukoliko pobedi na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, tražiti vanredne parlamentarne izbore u toj zemlji.

Na skupu u Zeleniki, kraj Herceg Novog, Mandić je rekao da ne želi da kohabitira sa sadašnjim premijerom Crne Gore (Milom Đukanovićem), za kojeg je rekao da je za Srpsku listu "sumnjivo lice".

Mandić je ocenio da je potrebna samo jedna pobeda nad sadašnjim crnogorskim režimom, nakon čega će se čitava piramida srušiti "kao kula od karata".

"Potrebno nam je ujedinjavanje i objedinjavanje, prvenstveno u porodicama. Neću dozvoliti da nas, kao prethodnih 17 godina, podeli 30-ak porodica koje su od naroda opljačkale milijarde evra i omogućile da Crna Gora postane prestonica organizovanog kriminala i jedan od glavnih švercerskih puteva za narkotike iz Avganistana i Južne Amerike", rekao je Mandić.

On je ocenio da se Đukanović vratio na mesto premijera da bi Crnu Goru uveo u NATO, priznao nezavisno Kosovo, predao poluostrvo Prevlaka Hrvatima i prodao svojim prijateljima Elektroprivredu, Termoelektranu, Rudnik u Pljevljima i nekretnine od Ulcinja do Herceg Novog.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.