Sukobi nakon izbora na Haitiju

Izvor: B92, 09.Dec.2010, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi nakon izbora na Haitiju

Port-O-Prens -- Četiri osobe su poginule i veći broj ljudi je povređen u protestima na Haitiju, koji su izbili posle objavljivanja rezultata prvog kruga predsedničkih izbora.

Hiljade Haićana, besnih zbog, kako tvrde, nameštenih izbora, izašlo je u sredu na ulice glavnog grada Port-O-Prensa i drugih gradova u zemlji.

U Port-o-Prensu zapaljene su stranačke prostorije jednog od dva predsednička >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kandidata koji su ušli u drugi krug.

Prema do sada objavljenim rezultatima predsedničkih izbora održanih 28. novembra, u drugi krug su ušli Džud Selesten, koga podržava vlada i Mirland Maniga, bivša prva dama.

Iz trke je ispao popularni pevač Mišel Marteli, koga prema zvaničnim rezultatima od vladinog kandidata Selestena deli manje od jedan odsto glasova.

Mirland Maniga je osvojila 31,37 odsto glasova, Selesten 22,48 a Marteli 21,84 odsto glasova, prema saopštenju izborne komisije.

Martelijeve pristalice optužuju vlasti da su lažirale izbore kako bi ozbezbedile da Selesten uđe u drugi krug.

Svi aerodromi na Haitiju, uključujući i međunarodni aerodrom u Port-o-Prensu, zatvoreni su zbog demonstracija u zemlji. Američke kompanije Ameriken erlajns i Er Transat su već ranije objavile da će privremeno obustaviti letove za Haiti.

Tri mlada demonstranta pogođena su mecima u sukobima koji su izbili u gradu Kajesu na jugu zemlje, na oko 200 kilometara od glavnog grada, a još jedan je pogođen u drugom po veličini gradu na Haitiju.

Demonstrati posebno napadaju vladine zgrade od kojih su mnoge zapaljene, a na ulicama glavnog grada postavljene su barikade.

Zemlja se još uvek oporavlja od razornog zemljotresa u januaru u kome je poginulo stotine hiljada ljudi, a zahavaćena je i novom nesrećom izbijanjem epidemije kolere, prve u više decenija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.