Socijalisti hoće predsednika i bez DSK

Izvor: Politika, 19.Sep.2011, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalisti hoće predsednika i bez DSK

Pošto je priznao da je počinio veliku moralnu grešku, Dominik Stros Kan preporučio je Francuzima da zemlja krene sa levičarskim predsednikom na čelu

I pored svih gorkih pilula koji su im odaslati s one strane Atlantika, francuski socijalisti ne odustaju od namere da na predsedničkim izborima 2012. smene Nikolu Sarkozija.

Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda, najpopularniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << među socijalistima, najzad je obnarodovao da neće ni na koji način učestvovati u toj trci.

„Počinio sam veliku moralnu grešku“, rekao je Dominik Stros Kan u nedelju uveče u emisiji koju je pratilo rekordnih 13 miliona Francuza.

„Naneo sam bol svojoj supruzi i deci, ali nisam nikad nikoga silovao niti prisiljavao na bilo kakvu radnju“, dodao je osvrćući se na aferu u njujorškom hotelu zbog koje je bio uhapšen upravo kada je bio na putu za Francusku gde je nameravao da obelodani predsedničku kandidaturu.

Posle četiri meseca sudske procedure, njujorški tužilac je odustao od optužnice jer se ispostavilo da je azilantkinja iz Gvineje bila nedosledna kada je tvrdila da ju je DSK grubo primorao na oralni seks. Njihov bliski susret desio se, kako su advokati tvrdili od početka, uz obostrani pristanak.

Za tih četiri meseca, koliko je trajala američka pravosudna procedura, previše je i za Francuze bilo informacija o seksualnim navikama njihovog omiljenog socijaliste. U glavi im se zavrtelo od ogromnih suma koje je „najdesniji levičar” potrošio iznajmljujući svoj „kućni pritvor” na Menhetnu, a ni luksuzni apartman „Sofitela” u kome se desio „moralni pad” DSK nije baš po socijalističkim uzusima.

Ankete pokazuju da i oslabljeni socijalisti mogu da pobede Sarkozija.Fransoa Oland iMartin Obri, dvoje socijalista koji trenutno vode u unutarpartijskom nadmetanju za predsedničkog kandidata, po ispitivanjima su ispred aktuelnog predsednika i bilo koji od njih bi mogao da ga porazi.

Televizijsku debatu u kojoj se, po uzoru na američke običaje, nadmetalo šest najizglednijih socijalističkih kandidata, gledalo je pet miliona gledalaca. Oni će sledećeg meseca biti u prilici da se izjasne o tome ko među socijalistima treba da bude predsednički kandidat.

Socijalisti se diče time što je njihova debatapo gledanosti daleko prevazišla najpopularniju emisiju sa francuskim majstorima kuvanja. Imaju i čime, jer Francuzi svoju kuhinju i uživanja u jelu obično stavljaju na nedodirljivi pijedestal. Vremena se, eto, menjaju, a sa njima i običaji.

Francuzi su shvatili da je posle svega nemoguće prevideti greh DSK, ali su prihvatili njegov savet da je „neophodno da na čelo zemlje dođu levičari”. Zbog toga su u drugi plan gurnuli sve one gastronomske specijalitete kojima se u kućnom pritvoru čašćavao ojađeni socijalista sa svojom bogatom suprugom.

Z. Šuvaković

objavljeno: 20.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.