Slobodarci sumnjaju u rezultate izbora

Izvor: B92, 23.Maj.2016, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodarci sumnjaju u rezultate izbora

Beč -- Slobodarska partija Austrije sumnja u verodostojnost preliminarnih rezultata predsedničkih izbora i optužuju državnu prikazuje "iskrivljene" rezultate.

Austrijska državna televizija (ORF) je, naime, u svim svojim emisijama insistirala na procenama instituta SORA i ISA, prema kojima su dva kandidata Norbert Hofer iz FPO i Aleksander van der Belen iz Zelenih osvojila po 50 odsto glasova.

Lider Slobodarske partije Štrahe smatra da je ORF trebalo da objavljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preliminarne rezultate Ministarstva unutrašnjih poslova prema kojima je Hofer u vođstvu.

Jako sumnjive stvari se događaju, ukazao je Štrahe na svom Fejsbuk profilu.

Slobodarci već pominju mogućnost podnošenja zahteva za ponovnim prebrojavanjem glasova predatih putem pošte ako tesni rezultat bude na kraju u korist Van der Belena.

I generalni sekretar FPO Herbert Kikl je još uoči izbora poručivao da je neophodno biti budan pošto kod glasova predatih putem pošte često dolazi do nedoslednosti.

Teorije zavere podstakla je i jedna greška Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je na svom sajtu pustilo test-stranicu sa navodnim podacima o ishodu glasanja putem pošte.

Ministarstvo je brzo reagovalo i sa sajta skinulo spornu stranicu izvinjavajući se građanima i uz objašnjenje da je slučajno na sajt dospela stranica kojom je testirano kako će izgledati objavljivanje rezultati glasova predatih putem pošte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.