Rohani ponovo predsednik Irana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2017, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rohani ponovo predsednik Irana

Iranski predsednik Hasan Rohani i zvanično je pobedio na predsedničkim izborima, sa oko 57 odsto dobijenih glasova, izjavio je danas iranski ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli, na osnovu 99,7 odsto prebrojanih glasova.

"Od ukupno oko 41,2 miliona glasova, Rohani je osvojio 23,5... i pobedio na izborima", rekao je Rahmani Fazli uživo na državnoj televiziji, prenosi Rojters.

Rohanijev glavni protivkandidat, predstavnik konzervativne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << struje Ebrahim Raisi, dobio je 15,8 miliona glasova, naveo je ministar, napomenuvši da su rezultati konačni, navodi AFP.

Iranci su juče glasali za predsednika, a drugi krug neće ni biti održan jer je Rohani osvojio većinu glasova već u prvom krugu.

Kako je navedeno, glasanje je bilo produženo do ponoći po lokalnom vremenu, a glasači su u dugim kolonama čekali kako bi glasali.

Ranije danas, iranska državna televizija proglasila je dosadašnjeg predsednika Rohanija pobednikom na predsedničkim izborima, što znači da je pred njim još jedan četvorogodišnji mandat u kojem će nastojati da proširi slobode i domašaj zemlje u spoljnom svetu.

Rohani (68) je, inače, na izborima 2013. godine osvojio 51 odsto glasova.

On otelotvoruje nade liberalnijih Iranaca u veću političku slobodu kod kuće i bolje odnose sa spoljnim svetom.

Svoju političku budućnost stavio je na kocku otvarajući Iran ka spoljnom svetu i savladavajući protivljenje radikalnih političara postizanju istorijskog nuklearnog sporazuma u zamenu za oslabađanje od pogubnih sankcija, navodi AP.

Nijedan odlazeći predsednik nije uspeo da osvoji reizbor od 1981, kada je ajatolah Ali Hamnei, sadašnji vrhovni vođa i najmoćniji čovek u Iranu, postao predsednik.

Predsednik Irana je druga najmoćnija figura u iranskom političkom sistemu i podređen je vrhovnom vođi zemlje, koga bira crkveni panel i ima konačnu reč nad svim državnim pitanjima.

Predsednik nadzire ogromnu državnu birokratiju koja zapošljava više od dva miliona ljudi, zadužen je za imenovanje članova Kabineta i drugih zvaničnika na ključne dužnosti i igra značajnu ulogu u oblikovanju domaće i spoljne politike.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Iranska televizija proglasila pobedu Rohanija

Izvor: Radio 021, 20.Maj.2017

Iranska državna televizija proglasila je danas dosadašnjeg predsednika Hasana Rohanija pobednikom na predsedničkim izborima, što znači da je pred njim još jedan četvorogodišnji mandat...Državna televizija je Rohaniju čestitala izbornu pobedu na osnovu skoro svih prebrojanih glasova posle jučerašnjeg...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.