Rik Peri odustaje od kandidature

Izvor: B92, 19.Jan.2012, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rik Peri odustaje od kandidature

Čarlston -- Teksaški guverner Rik Peri odustao je od kandidature za republikansku nominaciju na američkim predsedničkim izborima i podržao Njuta Gingriča.

"Znam kada je vreme za strateško odstupanje", rekao je Peri na konferenciji za novinare i ocenio da je Gingrič "konzervativni vizionar" koji može promeniti SAD.

Najava Perijevog odustajanja od predsedničke trke došla je dva dana uoči >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranačakog glasanja u saveznoj državi Južna Karolina.

Guverner Teksasa danas bi trebalo da održi konferenciju za novinare.

Peri je pozivan da odustane od trke kako se ne bi rasipali glasači konzervativnih birača koji nasuprot umerenom Mitu Romniju, favorizuju nekoliko kandidata s desnog krila Republikanske stranke.

Poslednje ankete ukazuju na rast popularnosti Gingriča, ali on i dalje zaostaje 10 odsto za Romnijem.

Romnijeva kampanja je danas doživela udarac pošto je objavljeno da je, prema poslednjem brojanju glasova na izborima u Ajovi, pobedio konzervativac Rik Santorum za 34 glasa, a ne kao što se prethodno smatralo - Romni.

Romni se i dalje smatra favoritom, a pobedio je i na izborima u Nju Hemširu.

Perijeva podrška Gingriču ne znači da će svi konzervativci stati iza tog bivšeg predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa SAD, pošto je u trci i Santorum, poznat po protivljenju homoseksualnim brakovima i abortusu, a očekuje se i da će ga do subote podržati lideri više evangelističkih grupa.

Rik Santorum pobedio u Ajovi

Bivši američki senator Rik Santorum pobedio je 3. januara na republikanskim izborima u Ajovi za stranačkog kandidata na predsedničkim izborima sa minimalnom razlikom od 34 glasa, saopštila je danas Republikanska stranka.

Prvobitno je bio proglašen pobednikom bivši guverner Masačusetsa Mit Romni, ali je sada pao na drugo mesto. Prema najnovijim podacima, Santorum je dobio 29.839, a Romni 29.805 glasova.

Izbori u Ajovi su prvi u bici svih američkih država za nominaciju republikanskog kandidata koji će se 6. novembra ove godine takmičiti na predsedničkim izborima s demokratskim predsednikom Barakom Obamom.

Posle Ajove, Romni je otišao 10. januara u Nju Hemšir, a u subotu su izbori u Južnoj Karolini.

Nakon ulaska u trku u avgustu prošle godine, guverner Teksasa Rik Peri je bio na prvom mestu svih anketa, ali je posle Ajove ispao iz trke za republikansku nominaciju, jer se našao tek na petom mestu.

Peri se zbog toga povukao iz izborne trke i podržao bivšeg američkog predsednika predstavničkog doma Njuta Gingriča, što bi moglo dovesti do toga da Gingrič pobedi Romnija, koji je drugi u Ajovi i prvi u Južnoj Karolini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rik Peri se povukao iz predsjedničke utrke

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jan.2012

VAŠINGTON - Guverner Teksasa Rik Peri povukao se danas iz trke za republikanskom predsjedničkom kandidaturom i podržao bivšeg predsjednika Predstavničkog doma SAD Njuta Gingriča.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Rik Peri odustao od trke za Belu kuću

Izvor: VOA, 19.Jan.2012

Trka za republikansku predsedničku nominaciju u SAD je dobila novi obrt – guverner Teksasa, Rik Peri, je saopštio da prekida kampanju.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.