Presudni glasovi Marin le Pen

Izvor: Blic, 24.Apr.2012, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presudni glasovi Marin le Pen

Francuski predsednik Nikola Sarkozi doživeo je ponižavajući poraz od socijalističkog kandidata Fransoa Olanda u prvom krugu predsedničkih izbora. Iako prognoze daju bolje izglede Olandu u drugom krugu, krajnji ishod je, po mišljenju francuske štampe, neizvestan, jer se ne zna koga će podržati pristalice Marin le Pen, čija je stranka ekstremne desnice ostvarila do sada najbolji izborni rezultat.

Ovo glasanje je po mnogo čemu bilo jedinstveno. Prvi put se dešava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da predsednik koji želi reizbor izgubi u prvom krugu, ali najveći šok priredila je Marin le Pen, 43-godišnja ćerka osnivača Nacionalnog fronta Žan-Marija le Pena, koja je vodila kampanju na nacionalističkoj, antiimigracionoj platformi.

- Ništa više neće biti isto. Ovo je tek početak - poručila je pristalicama, dodajući da je njena stranka sada „jedina opozicija levici".

Za ovu energičnu plavušu promuklog glasa opredelio se svaki peti Francuz, to jest sedam miliona birača, među kojima je mnogo mladih ljudi i radnika. Oni će za dve sedmice morati da biraju između Olanda i Sarkozija i tako presude ko će biti sledeći stanar Jelisejske palate.

Le Penova je izjavila da će se na mitingu u Parizu 1. maja izjasniti o drugom krugu. Iako je jedan neimenovani saradnik Le Penove rekao da je to „kao da morate da izaberete između kuge i kolere", njen savet milionima pristalica biće odlučujući. Ona je već otpisala Sarkozija, rekavši da nema nikakve šanse da ostane predsednik.

Mada je malo verovatno da će Le Penova stati iza socijalističkog kandidata, oni koji se slažu s njenom antiglobalističkom politikom mogli bi da se opredele za Olanda, koji po tom pitanju gaji slične rezerve.

Merkelova i dalje uz Sarkozija

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržava predsednika Francuske Nikolu Sarkozija i posle njegovog jučerašnjeg poraza u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, rekao je juče u Berlinu Georg Štrajter, zamenik portparola nemačke vlade. On je naveo da će Merkelova dobro sarađivati sa svakim izabranim francuskim predsednikom i da je istorija pokazala da su nemačko-francuski odnosi potpuno nezavisni od ličnosti koje su na vlasti.

Prema rezultatima anketa Instituta „Ipsos i Ifop", Oland će 6. maja osvojiti oko 54 odsto glasova, a Sarkozi 45-46 odsto. Neka istraživanja pokazuju da će polovina birača Le Penove glasati za Sarkozija, a tek petina za Olanda, dok će svaki peti birač biti uzdržan.

- Izbor je jednostavan: ili ćemo nastaviti neuspešnu politiku dosadašnjeg predsednika ili ćemo podići Francusku s novim predsednikom, koji će je ujediniti - rekao je Oland.

Predsednik Sarkozi je juče poručio naciji da čvrsto ostaje pri stavovima o imigraciji i granicama, svestan da mora da pridobije što više birača desničarske orijentacije.

- Danas se vraćam u kampanju. Nastaviću da podržavam naše vrednosti i obaveze: nepovredivost granica, borbu protiv premeštanja fabrika u inostranstvo, kontrolu imigracije, bezbednost naših porodica - poručio je.

Njegova portparolka Natali Košćuško-Morize ubeđena je da će birači Le Penove podržati Sarkozija jer pobedom Olanda Francuska može da očekuje grčki scenario.

- Francuska bi se brzo mogla naći na ivici propasti i bankrotstva ukoliko bi na snagu stupio ekonomski program Olanda, koji bi nas doveo u situaciju u kojoj se trenutno nalaze Španija i Grčka - rekla je ona.

Povezane vesti: AP: Zašto su bitni izbori u Francuskoj Oland bolji od Sarkozija u prvom krugu izbora u Francuskoj Sarkozi napao kavijar levicu U Francuskoj sutra počinje predizborna tišina Anketa: Sarkozi i Oland izjednačeni u prvom krugu izbora

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.