Predizborne dileme: Ko će biti predsednički adut SNS? (KOLUMNA)

Izvor: BKTV News, 19.Jan.2017, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predizborne dileme: Ko će biti predsednički adut SNS? (KOLUMNA)

Ostalo je još malo vremena da vladajuća Srpska napredna stranka obelodani svog predsedničkog kandidata.

Još uvek je tajna da li će to biti sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić ili će se tražiti neko drugo rešenje.

Za predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića predsednički izbori su pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << opredeljivanja Srbije kojim će putem ići u budućnosti. Praksa od 2012. godine pokazala je da je sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio korektan partner vlade i premijerima Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću u vođenju državne politike i zastupanju njenih interesa u svetu.

Premijer Vučić ne sumnja da poraz na predsedničkim izborima ne mora da znači odlazak svih ministara ili promenu strukture političkih stranaka u vladi, ali, kako kaže: ''To svakako znači moj odlazak". Ovo je oblik političkog izjašnjavanja o budućnosti Vlade Srbije i prava na lidersku odluku, bez obzira na to šta misli SNS i njeno rukovodstvo i koalicioni partneri.

Iz ove formulacije se vidi da postoje i disonantni tonovi unutar SNS i koalicije po pitanju pozicije sadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića kao zajedničkog predsedničkog kandidata.

Izvestan deo rukovodstva SNS nije za to da Tomislav Nikolić bude ponovo predsednički kandidat, već žele da kandiduju samog Aleksandra Vučića. Ova politička zamena teza samo ukazuje na različite interese u SNS, odnosno pokazuje izvesnu lojalnost autoritetu Aleksandra Vučića.

Politička iskustva u Srbiji ukazuju da su se stranačke oligarhije lako odricale svojih vođa i prilagođavale novoj situaciji i poziciji ličnog angažovanja u vlasti, uz ružnu pojavu ''preletanja'' iz stranke u stranku. Preletači su (od)uvek politička ''kukavičija jaja''. U SNS trenutno ima dosta funkcionera koji su bili u DS, G 17 plus, SPO, DSS, SPS i drugim partijama.

Lider SNS Aleksandar Vučić je svestan toga i zato ne želi da bude u funkciji ''nalepnice'' moći stranačkih oligarhija. Zato se postavlja ključno pitanje da li će Tomislav Nikolić biti adut Aleksandra Vučića ili džoker, odnosno politička ''karta u premijerovom rukavu'' radi održavanja na vlasti. Nije isključeno da postoje i neki zaverenički planovi da se odvajanjem Vučića od Nikolića zaparavo ''korak po korak'' eliminiše i sam Vučić iz vlasti.

Treba podsetiti da su ''svilen gajtan'' na različite načine dobili i Slobodan Milošević, dr Zoran Đinđić, Boris Tadić, dr Vojislav Koštunica, kao i dr Vojislav Šešelj. Najbliži liderima su se uvek najbrže oslobađali svojih političkih vođa bez imalo moralnih skrupula. Formirana je oligarhija kameleona koja se prilagođava svim političkim i stranačkim uslovima, ideologijama radi realizovanja svojih interesa.

Kada se pogledaju sadašnji saradnici premijera Vučića koji su bili njegovi ljuti protivnici od 2000. godine, jasno se vidi da važi ono staro pravilo ''vlast kvari; apsolutna vlast-apsolutno kvari''. Cenu tog političkog nemorala trpe građani Srbije. Predsedniku SNS Aleksandru Vučiću na mestu predsendika Srbije nije potrebna kohabitacija već partnerstvo.

Kako kaže nije mu potreban neko ko će svakoga dana nešto zvocati, a pri tome imati sva prava i nikakve obaveze. Pitam vas, a šta su uradili svi ti predsednici kritizeri? Srbiji je zaista potreban neko ko će da radi sa vladom. U pravu je premijer Aleksandar Vučić kada otvoreno izražava negodovanje rečima da ne želi da učestvuje u mrcvarenju zemlje.

Geopolitika: Tajne kosovskog lavirinta (KOLUMNA)
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Izbori

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DJB: Zbog Vučićeve ambicije da bude predsednik SNS na ivici raspada

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jan.2017

Pokret Dosta je bilo saopštio je danas da ambicije predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da postane i predsednik Srbije dovela Srpsku naprednu stranku, na čijem je čelu, na, kako se navodi u saopštenju, "ivicu raspada" i ugrožava koaliciju s manjim strankama...U saopštenju se ocenjuje i...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.