Od ponoći predizborna tišina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od ponoći predizborna tišina

BEOGRAD -

Kampanja za drugi krug predsedničkih izbora završava se u ponoć, jer tada počinje predizborna tišina, koja traje do zatvaranja biračkih mesta - 20. maja u 20 sati.

U tom periodu će biti zabranjena izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja, kao i javni skupovi i objavljivanje procene rezultata izbora.

U Uputstvu za sprovođenje izbora navedeno je da je u tom periodu na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << isticanje simbola podnosilaca izbornih lista, odnosno političkih stranka, koalicija, grupa građana i drugog propagandnog materijala.

Pošto nijedan od predsedničkih kandidata u prvom krugu izbora nije dobio većinu glasova birača koji su glasali, na ponovljenom glasanju učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, a to su Boris Tadić ispred koalicije "Izbor za bolji život" i Tomislav Nikolić ispred koalicije "Pokrenimo Srbiju".

Prvi na glasačkom listiću, koji će biti svetlo drap boje, biće Tadić, koji je prema konačnim rezultatima u prvom krugu predsedničkih izbora u Srbiji osvojio 25,31 odsto, odnosno 989.454 glasova, a drugi će biti Nikolić, koji je osvojio 25,05 odsto, odnosno 979.236 glasova.

Za drugi krug predsedničkih izbora štampano je 6.803.863 glasačka listića.

Na ponovljenom glasanju za predsednika Republike, kako piše u Zakonu o izboru predsednika, biće izabran kandidat koji dobije najveći broj glasova, a ako osvoje pođednak broj glasova birači će ponovo izaći na birališta u roku od 15 dana.

Mandat budućem predsedniku počinje da teče od dana polaganja zakletve pred Skupštinom.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".
Pogledaj vesti o: Izbori,   Predsednički izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od ponoći predizborna tišina

Izvor: Akter, 17.Maj.2012

Kampanja za drugi krug predsedničkih izbora završava se u ponoć, jer tada počinje predizborna tišina, koja traje do zatvaranja biračkih mesta 20. maja u 20 sati

Nastavak na Akter...

Izborna kampanje do ponoći

Izvor: RTS, 17.Maj.2012

U ponoć počinje predizborna tišina pred drugi krug predsedničkih izbora i trajaće do nedelje u 20 sati, kada se zatvaraju biračka mesta. Do tada su zabranjeni izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata. ..Kampanja za drugi krug predsedničkih izbora...

Nastavak na RTS...

Izbori 2012.UŽIVO: Analitičari o duelu predsedničkih kandidata

Izvor: Večernje novosti, 17.Maj.2012

Kampanja za drugi krug predsedničkih izbora završava se u ponoć, jer tada počinje predizborna tišina. Pratite reakcije na predsednički duel minuta u minut..

Nastavak na Večernje novosti...

RRA upozorava emitere na tišinu

Izvor: B92, 17.Maj.2012

Beograd -- Savet RRA upozorio sve emitere na neophodnost poštovanja izborne tišine koja počinje u ponoć, a završava se u nedelju, 20. maja nakon zatvaranja biračkih mesta...Tokom izborne tišine televizijski i radio emiteri obavezni su da poštuju odredbe Opšteg obavezujućeg uputstva radio i...

Nastavak na B92...

Tadiću i Nikoliću 4 miliona evra

Izvor: B92, 18.Maj.2012, 00:05

Beograd -- Izborni štabovi predsedničkih kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića pred drugi krug podelili oko 421,5 miliona dinara za troškove dvonedeljne kampanje...Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, učesnici drugog kruga dele 50 odsto od ukupnih sredstava koja se za pokriće...

Nastavak na B92...

Počela izborna tišina u Srbiji

Izvor: Telegraf.rs, 18.Maj.2012

Do nedelje u 20 sati biće zabranjena izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja, kao i javni skupovi i objavljivanje procene rezultata izbora

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.