Kolinda Grabar Kitarović favorit

Izvor: Danas, 29.Dec.2014, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolinda Grabar Kitarović favorit

Zagreb - Pošto je i hrvatski premijer Zoran Milanović u nedelju uveče dao svoju izjavu o upravo okončanom prvom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj, kandidatkinja opozicione Hrvatske demokratske zajednice Kolinda Grabar Kitarović konačno je postala favorit drugog kruga tih izbora koji će se održati 11. januara.

Ona je u prvom krugu sa samo 1,24 procentna poena razlike izgubila od dosadašnjeg favorita, kandidata vladajuće hrvatske koalicije i aktuelnog hrvatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << predsednika Ive Josipovića, čiji je izborni štab do poslednjeg procenta izbrojanih glasova imao razloga za ozbiljnu brigu.

Josipović je dobio 38,46, a Grabar Kitarović 37,22 odsto glasova. Kolinda Grabar Kitarović je, misli komentator Slobodne Dalmacije, „na najboljem putu da 11. januara postane prva žena na čelu hrvatske države“. Sem svojih, ona ima i sigurnih, ali nedovoljnih bar deo od 6,30 odsto glasova koliko je dobio najslabije plasirani kandidat dr Milan Kujundžić.

Gosti u studiju Prvog programa Hrvatske radio-televizije ostali su u nedelju uveče zaprepašćeni. Milanović, koji se ponosi time da uvek govori ono što misli, potvrdio je opšte uverenje da je njegova vlada bila „na neki način teret“ svom sopstvenom predsedničkom kandidatu, koji je preuzevši taj teret, istakao je Milanović, pokazao da ima „stav i kičmu“. Predsednik hrvatske vlade onda je osuo paljbu po protivkandidatkinji pošto je ona Hrvatskoj upravo bila odaslala jedan gotovo pobednički, oduševljeni, domoljubni i govor zahvalnosti svima, uključujući i protivkandidate. Dakle, dobar politički govor. Kolindu Grabar Kitarović Milanović je nazvao maskotom i kandidatkinjom zločinačke organizacije HDZ koji je „opljačkanim novcem vodio kampanju, a ne transparentno kao mi“.

„Uloga predsjednika je pitanje časti, garda, a to ova kandidatkinja ne zaslužuje“, rekao je Milanović.

Njegova stranačka koleginica i potpredsednica Vlade Hrvatske Milanka Opačić i sama je izazvala veliku pažnju hrvatskih medija pošto je u istina - stilu svog dvostrukog šefa ponizila predsedničkog kandidata čiji bi glasači mogli da odluče drugi krug. Karlovačkog studenta Ivana Sinčića (25), koji je pokupio 16,42 odsto glasova, ona je nazvala „šarenom lažom“.“Svašta je govorio i to treba reći.“ Pa je Opačićeva i rekla, na šta su neki komentatori naklonjeni Josipoviću zavapili: isključite je!

Sinčić je svojim biračima još tokom izborne noći poručio da u drugom krugu odluče sami, mada su neki njegovi saradnici slali i kategorične poruke da sinčićevci 11. januara treba da ostanu dosledni sebi i kod kuće. Mada veruju da će Sinčić novac osvojen u ovoj kampanji dobro iskoristiti za pripremu učešća na parlamentarnim izborima sledeće godine, većina hrvatskih analitičara skeptična je u pogledu dugovečnosti njegove pojave kao izraza više nego opravdanog nezadovoljstva dobrog dela građana Hrvatske njenim trenutnim naročito ekonomskim stanjem.

Jer, bilo je i na ranijim izborima iznenađujućih pojava poput Sinčića, ali su se istom brzinom pojavile i odjavile, kažu neki, ali od toga važnije, hrvatska politička scena je oštro podeljena na dve političke stranke i tu je dugoročnija pojava trećeg teško zamisliva. Zato se i jednoj i drugoj ključnoj hrvatskoj političkoj stranci (SDP i HDZ) sa svih strana preporučuje da ozbiljno prime k znanju upozorenja koja im emituju glasači Ivana Sinčića. Koliko su one na to spremne i tome dorasle, u odgovoru na to pitanje nema saglasnosti.

Nema ni u odgovoru na pitanje: kako u drugom krugu pridobiti Sinčićeve glasače da najpre izađu na izbore, a onda da glasaju na poželjan način. Josipoviću i posebno SDP-u otvoreno naklonjeni komentator Jutarnjeg lista Davor Butković, zastrašujući Hrvate opasnošću od povratka u 90-e, veruje da su pristalice Sinčića „bivši anarhisti, socijalno potlačeni i prirodno protuhadezeovski orijentirani građani“ i Josipoviću savetuje da ih pridobije insistirajući na reformama, nacionalnom pomirenju i zdravom razumu.

To pridobijanje Josipoviću neće biti lako s obzirom da je pet godina bio na vlasti, da je kandidat vlade koju ne krase ni rezultati ni rejting, a u kampanji obećava „Hrvatsku drugačiju od ove“ u čijem je stvaranju ipak učestvovao. „Moj program nudi Hrvatsku s više demokracije, ljudskih prava, tolerantniju i koja gradi modernu ekonomiju 21. stoljeća u kojoj neće biti toliko nezaposlenosti“, kaže Josipović. Ima analitičara koji veruju (i savetuju) da bi ova njegova platforma mogla da deluje uverljivo ukoliko bi se Josipović u narednih 15 dana distancirao od aktuelne Vlade Hrvatske! Predlažući mimo Vlade ustavne promene koje podrazumevaju da se stranačkim vođstvima oduzima vlast nad izborom poslanika, Josipović je izvesnu distancu već napravio. Nedovoljnu.

Spin majstor HDZ

Medijski analitičari se budućom strategijom Kolinde Grabar Kitarović gotovo uopšte ne bave. Ona se od autsajdera transformisala u masku iza koje se krije odjednom snažna HDZ mobilizacijska mašinerija na čelu sa generalnim sekretarem Milijanom Brkićem Vasom, kome se sve više priznaju nadnaravne spin sposobnosti, a sve manje spominje sumnjiva diploma.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.