Ivo Sanader podneo ostavku

Izvor: Politika, Tanjug, 01.Jul.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivo Sanader podneo ostavku

Dosadašnji hrvatski premijer i šef Hrvatske demokratske zajednice povukao se sa obe funkcije, ali je rekao da ne isključuje mogućnost da se u budućnosti ponovo politički angažuje

Specijalno za „Politiku” od dopisnika Tanjuga

Zagreb, 1. jula – Rekavši da ne namerava da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima krajem ove godine i da se povlači >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz aktivnog političkog života, dosadašnji hrvatski premijer i šef Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader podneo je danas ostavku na obe funkcije, ostavivši i novinare i građane u nedoumici zbog čega je to učinio baš sada.

Na vanrednoj konferenciji za medije održanoj u sedištu vlade, Sanader je naglasio da odluku da se povuče iz ličnih razloga nije doneo olako već nakon dubokog razmišljanja, podsetivši da se politikom bavi 20 godina i da je od 2000. na čelu HDZ-a, a od 2003. na čelu hrvatske vlade.

„Odlazim zadovoljan, jer su strateški ciljevi ostvareni, pošto je Hrvatska postala članica NATO-a, Saveta bezbednosti UN i na pragu je Evropske unije”, rekao je i ocenio da za ulazak Hrvatske u EU treba da bude doneta politička odluka, pa bi pregovori mogli da budu završeni za tri meseca.

„Moj posao je završen. Politika je služenje hrvatskom narodu, a ja sam 20 godina imao čast to raditi”, naglasio je Sanader ističući da ostavku nije podneo zbog bolesti, kao i da odlazak sa funkcije premijera ne znači da je prihvatio neku od brojnih funkcija koje su mu nuđene u Briselu, a koje je on odbijao.

Iako su brojni novinari pokušali da iščeprkaju nešto više o razlozima ostavke, Sanader nije želeo da govori o detaljima svojihrazloga. On doduše nije negirao da njegova ostavka u izvesnom smislu može da se dovede u vezu sa zastojem Hrvatske na putu ka EU jer je, kako kaže, i to imao na umu prilikom donošenja odluke.

Odgovarajući na pitanja novinara, Sanader je rekao da ne isključuje mogućnost da se u budućnosti ponovo politički angažuje, odbacivši istovremeno tumačenja da se povlači zbog teškoća u koje je Hrvatska upala.

„Da sam bežao od problema ne bih preuzeo HDZ nakon što je Tuđman umro i sa strankom dobio parlamentarne izbore 2003. i 2007, kao ni lokalne izbore 2001, 2005.i 2009. Ovi trenuci nisu samo naši, mi smo kolateralna žrtva krize koja potresa svet”, naglasio je Sanader.

O svojoj odluci Sanader je obavestio predsednika države Stjepana Mesića, a ranije je o ostavci obavestio najuže saradnike i klub poslanika HDZ-a, a zatim i koalicione partnere.

Najavio je da će ga na mestu premijera i šefa stranke zameniti aktuelna vicepremijerka i zamenikpredsednika HDZ-a Jadranka Kosor.

Odlazeći premijer pozabavio se i najavom novog rasporeda funkcija u HDZ-u u kojem bi na mestu zamenika predsednice stranke trebalo da dođesadašnji ministar zdravstva Darko Milinović. Dosadašnji generalni sekretar Ivan Jarnjak podneo je ostavku na tu funkciju koju bi trebalo da zauzmeBranko Bačić. Ponovo se uvodi funkcija potpredsednika HDZ-a, koju će obavljati Ivan Jarnjak, ministar infrastrukture Božidar Kalmeta, ministar finansija Ivan Šuker, poslanik u Hrvatskom saboru Andrija Hebrang, potpredsednik sabora Vladimir Šeks i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodoprivrede Petar Čobanković koji je jedan od najpopularnijih ministara u vladi. Sanader po izmenama stranačkog statuta bio bi počasni predsednik koji bi imao pravo glasa u svim stranačkim organima.

O tome kako će konačno izgledati kadrovska struktura HDZ-a znaće se više nakon godišnje skupštine stranke koji će se održati 4. jula u Zagrebu čiji će učesnici osim statutarnih izmena morati potvrditi sve te predloge.

A što se tiče dalje procedure oko vlade, zakon predviđa da se, ako premijer podnese ostavku, što je danas učinioIvo Sanader, smatra da su ostavku podneli svi članovi vlade nakon čega sledi raspuštanje vlade i konsultacije za sastav nove.

Sanaderova ostavka bila je osnov za brojna reagovanja i nagađanja da li je razlog tome loša ekonomska situacija i preko dve milijarde evra koliko u budžetu fali za funkcionisanje države,nemogućnost da se vlada izbori s krizom, korupcionaške afere ili mogući udar desnog krila stranke. Pojedini medijiizveštavaju o sukobu Sanadera koji je hteo da zbog štetnog ugovora u vezi sanabavkom kamiona za Hrvatsku vojsku koji je hrvatsku koštao deset miliona kuna (1,35 miliona evra) više nego što je trebalo procesuira bivšeg ministra odbrane Berislava Rončevića i Hebranga koji ga je uzeo u zaštitu, rekavši da nakon procesuiranja Rončevića niko u HDZ-u ne bi bio siguran.

Hrvatsku najverovatnije očekuju prevremeni parlamentarni izbori. Nosioci tih nagađanja su pojedini politički stručnjaci, ali i Sanaderovi rivali u stranci i van nje, uključujući i vođstvo opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) koje je ocenilo da je kapetan napustio brod koji tone i da je SDP spreman da preuzme vlast. Nekadašnja ministarka pravde Vesna Škare-Ožbolt smatra dase radi o predstavi kojom Sanader žali šokirati naciju, pa se najesen vratiti kao veliki spasilac, dok analitičar Anđelko Milardović, ističući da je ostavka test za koaliciju, smatra izvesnim vanredne izbore. No, javljaju se i ocene da će se koalicija održati izato što bi izlazak na nove izbore,i pored dobrih rezultata HDZ-ana lokalnim izborima,bio riskantan i neizvestan.

Nenad Jovanović

----------------------------------------------

Biografija Jadranke Kosor

Jadranka Kosor, vicepremijerka i zamenik predsednika HDZ-a, najbliža je Sanaderova saradnica i osoba kojoj on najviše veruje, rođena je 1. jula 1953. u Pakracu, a njeno devojačko prezime bilo je Vlaisavljević. Gimnaziju je završila u Pakracu, a diplomirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Od 1972. je novinarka i dopisnica „Večernjeg lista” i Radio Zagreba, a od 1991. do 1995. kao novinarka Hrvatskoga radija vodila je emisije za prognanike, izbeglice i stradale u ratu u Hrvatskoj i pratila taj sektor za Informativni program Hrvatskog radija.

Politička karijera teče joj od 1995. kad je izabrana za poslanika u Hrvatskom saboru gde je do 2000. bila i potpredsednica, a od 2000. samo poslanik. Od 1995. do 1997. bila je potpredsednica HDZ-a, a 2002. izabrana je za zamenika predsednika HDZ-a. Od 2003. potpredsednica je vlade i ministarka porodice, branilaca i međugeneracijske solidarnosti, što su funkcije koje je do sada imala u obe Sanaderove vlade.

[objavljeno: 02/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.