Gruzijci biraju predsednika

Izvor: RTS, 27.Okt.2013, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruzijci biraju predsednika

U Gruziji se održavaju predsednički izbori. Na njima ne učestvuje aktuelni predsednik Mihail Sakašvili, jer je na vlasti već proveo dva mandata, koliko mu ustav dozvoljava.

U Gruziji se održavaju predsednički izbori, na kojima je, kako ocenjuju analitičari i pokazuju ankete, favorit kandidat vladajuće koalicije Gruzijski san Giorgi Margvelašvili, ali da neće uspeti da osvoji većinu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i pobedi u prvom krugu.

Ankete pokazuju da bi Margvelašvili, do sada malo poznati bivši ministar obrazovanja i prisni saradnik premijera Bidžina Ivanišvilija, mogao da osvoji 39 odsto glasova, znatno manje od preko 50 odsto, koliko je potrebno za pobedu u prvom krugu.

Dosadašnji predsednik Mihail Sakašvili, blizak saveznik SAD, na vlasti je proveo dva mandata, koliko ustav dozvoljava, a novi predsednik imaće manja ovlašćenja od svojih prethodnika, u skladu sa ustavnim reformama iz 2010. godine, koje posle izbora stupaju na snagu.

Sakašvili će s vlasti otići nakon izbora, a skori odlazak je najavio i premijer Ivanišvili, podsećaju svetske agencije.

Margvelašvilijev glavni spoljnopolitički cilj je održavanje bliskih odnosa kako sa Zapadom tako i sa Rusijom, ali ko god da bude na čelu zemlje, vlada insistira da će težiti članstvu u NATO i EU, što je bila jedna od glavnih Sakašvilijevih ambicija i trn u oku Rusije.

Ankete pokazuju da će drugi po broju osvojenih glasova - 18 odsto biti kandidat Ujedinjenog nacionalnog pokreta i bivši predsednik parlamenta David Bakradze, a manje od 10 odsto mogla bi da osvoji liderka opozicije Nino Burdžanadze.

Ona je bila jedan od vođa "ružičaste revolucije" koja je Sakašvilija dovela na vlast, a sa dosadašnjim predsednikom se kasnije razišla zbog rata sa Rusijom 2008. godine oko Južne Osetije i sada traži da se istraže sve njegove aktivnosti, uključujući pritisak na političke protivnike.

Centralna izborna komisija je juče saopštila da i dalje važi pravilo, kao na prošlim izborima 2008. godine, da je pobednik kandidat koji osvoji više od polovine glasova, bez obzira na broj izašlih.

Konačni rezultati bi trebalo da budu saopšteni najkasnije 20 dana posle glasanja, do 16. novembra, a ukoliko nijedan kandidat ne prikupi više od 50 odsto glasova, drugi krug će se održati dve nedelje pošto se saopšte rezultati prvog kruga, javio je Itar-Tas.

Gruzija ima oko 3,5 miliona birača, a na izborima se takmiče 23 kandidata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Margvelašvili

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2013

TBILISI - Giorgi Margvelašvili, blizak saradnik premijera Bidžine Ivanišvilija, pobijedio je na predsjedničkim izborima u Gruziji, pokazuju rezultati izlaznih anketa.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.